Aegon biedt gedupeerden woekerpolissen nieuwe compensatie

Foto ANP / Koen Suyk

Verzekeraar Aegon biedt honderdduizenden gedupeerden met een woekerpolis een nieuwe compensatie aan. Dat meldt Stichting Koersplan de weg kwijt en de verzekeraar zelf.

De regeling geldt voor alle verzekeringspolissen die van 1989 tot en met 1998 zijn verkocht, voor vergelijkbare polissen van Spaarbeleg. Het betreft beleggingsverzekeringen met de naam Bonusplan, Kapitaalplan, PremieSpaarplan, Spaareffect, AOW-privéplan, Mixplan, Koopsom, Toekomstplan, Vermogensplan, Fiscaalvoordeelplan en Garantieplusplan.

Klanten met een dergelijke polis krijgen een deel van de premie terug van de overlijdensrisicoverzekering. Het gecompenseerde bedrag verschilt per klant en hangt onder meer af van de leeftijd van de klant, de looptijd van de verzekering, de hoogte van de inleg en het jaar waarin de polis werd afgesloten.

Stichting van gedupeerden tevreden

Volgens belangenorganisatie Stichting Koersplan de weg kwijt, lopen de bedragen enorm uiteen, van een paar tientjes tot honderden euro’s. Gemiddeld zou het om 300 tot 400 euro gaan, zegt voorzitter Godfried Sippel, zelf ook gedupeerde, tegen de NOS. Hij is er blij mee:

“Ik sta hier helemaal achter. We hebben diverse deskundigen dit helemaal laten doorrekenen en daar vertrouw ik 100 procent op. Je kunt niet meer spreken van een woekerpolis. Een betere compensatie zit er niet in.”

Derde collectieve schikking voor Aegon

De compensatie volgt op eerdere regelingen nadat de Hoge Raad vorig jaar juni de stichting in het gelijk stelde: Aegon bleek een te hoge overlijdensrisicopremie te hebben gevraagd. De 30.000 aangesloten leden van de stichting ontvingen gemiddeld duizend tot 1500 euro schadevergoeding. Maar na deze schikking meldden zich bij de stichting nog duizenden anderen. De verzekeraar verkocht ongeveer 600.000 van dit soort polissen. Sippel vond dat daar ook iets voor moest worden gedaan en ging daarover in gesprek met Aegon.

Het is de derde keer dat Aegon met een collectieve schikking komt in de woekerpolisaffaire. De verzekeraar verkocht ruim een miljoen beleggingsverzekeringen. Na jaren van rechtszaken en de inmenging van verschillende belangenorganisaties betaalde de verzekeraar al 800 miljoen euro aan klanten ter compensatie, onder meer wegens misleiding.

Woekerpolissen zijn in de jaren ’90 tot het begin van deze eeuw zo’n 6,5 miljoen keer verkocht. Het zijn beleggingsproducten met een levensverzekeringspolis die zo vol zat met verborgen kosten, dat er weinig geld overbleef voor mensen om te beleggen. Onderzoekers schatten de schade voor consumenten op zo’n 20 tot 30 miljard euro.