13 doden bij aanslag op voetbalfans in Nigeria

De Nigeriaanse politiecommissaris in Plateau (vooraan) na een aanslag afgelopen mei. Toen waren ook al voetbalfans die keken naar de Champions League, slachtoffer van een explosie.
De Nigeriaanse politiecommissaris in Plateau (vooraan) na een aanslag afgelopen mei. Toen waren ook al voetbalfans die keken naar de Champions League, slachtoffer van een explosie. Foto EPA

Bij een aanslag in het noorden van Nigeria zijn vannacht zeker dertien mensen om het leven gekomen. De aanslag werd gepleegd op voetbalfans, die naar de wedstrijd Brazilië - Mexico keken. Volgens persbureau Reuters zijn er zeker twintig zwaargewonden.

Volgens getuigen reed een driewielertaxi kort na het begin van de wedstrijd naar de plek in de buitenlucht in de stad Damaturu waar de voetbalfans aan het kijken waren. Vervolgens blies hij zichzelf op.

Reddingswerkers gingen omzichtig te werk uit angst voor een tweede aanslag. De terroristische groep Boko Haram staat erom bekend na een eerste aanslag vaak nog een aanslag te plegen om hulpverleners te doden. Ook waren getuigen terughoudend met uitspraken over mogelijke daders uit angst voor wraakacties.

Boko Haram strijdt in het noorden met regering

De politie onderzoekt de aanslag nog, die nog niet is opgeëist. Het land heeft veel last van de islamitische terreurgroep Boko Haram die strijdt voor een islamitische staat en die daarbij regelmatig aanslagen pleegt. Al meer dan 750.000 mensen zijn op de vlucht geslagen en onlangs werden nog ruim 275 meisjes ontvoerd. De terreurgroep heeft gedreigd de meisjes te verkopen als slaaf tenzij de president gevangen extremisten vrijlaat.