96-jarige oud-president Turkije Evren veroordeeld tot levenslang voor coup

Een protest bij de rechtbank in Akara, 2012. De foto's zijn van mensen die zijn geëxecuteerd in de periode van het militaire regime.
Een protest bij de rechtbank in Akara, 2012. De foto's zijn van mensen die zijn geëxecuteerd in de periode van het militaire regime. ANP / EPA / Evrim Aydin

De voormalige Turkse president Kenan Evren en voormalig gezaghebber van de luchtmacht Tahsin Sahinkaya zijn tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Ze krijgen die straf voor hun rol bij de militaire coup van 1980. De rechter heeft ze schuldig bevonden aan misdaden tegen de staat.

Dat meldt persbureau AP op gezag van de staatsomroep. Erg lang zal hun straf niet meer duren: Evren is 96 jaar en Sahinkaya is 89. Ze hebben volgens de rechter militaire interventie mogelijk gemaakt en vervolgens een coup gepleegd. Het was de derde coup in twintig jaar, die weliswaar dodelijke gevechten tussen politieke extremisten beëindigde, maar ook voor een golf van executies, martelingen en verdwijningen zorgde. De staatsgreep werd gesteund door de toenmalige regering in Washington.

Nieuw tijdperk: sporen van militaire inmenging uitwissen

De veroordeling is mogelijk gemaakt door een grondwetswijziging, na een referendum in 2010. Daardoor zijn de oud-leiders niet meer onschendbaar. De huidige premier Recep Tayyip Erdogan wil de militaire invloeden in de Turkse politiek uitwissen. Niet alleen de coupplegers staan terecht, honderden officieren slijten hun dagen achter tralies op beschuldiging van ondermijning van de huidige machthebbers. In dit “nieuwe tijdperk” steunt nog steeds een handvol Turken de coup van toen, schreef NRC Handelsblad eerder:

“Maar in de jaren tachtig genoot de staatsgreep brede steun onder de middenklasse. Zijn coup was, net als na vele staatsgrepen in Zuid-Amerika, het begin van het marktkapitalisme in Turkije en legde de basis voor de economische spurt die Turkije nu doormaakt. Evren schrapte in de coupjaren van 1980 tot 1982 vele mensenrechten, maar legaliseerde abortus. Na de coup was hij nog zeven jaar president. Daarna trok hij zich terug in zijn huis in het dorpje Armutalan aan de Middellandse Zee en spendeerde hij zijn meeste dagen achter de schildersezel.”

Evren heeft geen spijt

Het proces tegen de coup-leiders duurt al sinds 2012, maar ze zijn nog nooit fysiek in de rechtszaal verschenen. Vanwege hun slechte gezondheid getuigden ze via een videoverbinding vanuit hun ziekenhuisbedden. Evren noemde de militaire coup noodzakelijk en zei dat hij het onder dezelfde omstandigheden - “incompetente politici in de jaren 70″- weer zou doen. Naar verwachting gaan beide oud-leiders in hoger beroep.