Van Woerkom geen Nationale ombudsman

Guido van Woerkom trekt zich terug als Nationale ombudsman, meldt de NOS op basis van het ANP. In een brief aan Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg schrijft Van Woerkom dat de functie van Nationale ombudsman boven elke twijfel verheven moet zijn. “Dat is thans niet het geval”, concludeert hij. <

Guido van Woerkom.
Guido van Woerkom. Foto ANP / Inge van Mill

Guido van Woerkom trekt zich terug als Nationale ombudsman. In een brief aan Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg schrijft Van Woerkom dat de functie van Nationale ombudsman boven elke twijfel verheven moet zijn. “Dat is thans niet het geval”, concludeert hij.

Twitter avatar ReijerZwaan Reijer Zwaan Brief Guido v Woerkom aan Kamervoorzitter V Miltenburg. Conclusie: mijn handelen is niet boven elke twijfel verheven http://t.co/nSdrf4sRMy

RTL-verslaggever Roel Schreinemachers meldt:

Twitter avatar RoelSchrein Roel Schreinemachers PvdA houdt het bij korte schriftelijke reactie op Van Woerkom: ‘Fractie heeft begrip voor afweging en respecteert besluit’ #ombudsman

Na zijn benoeming begin juni zei de voormalige directeur van de ANWB nog dat hij vasthield aan zijn benoeming en zou volhouden. Daar denkt hij nu anders over, zo schrijft hij:

“Naar mijn mening dient de Nationale ombudsman in zijn handelen boven elke twijfel verheven te zijn. Ik kan niet anders dan concluderen dat dit thans niet het geval is en dat het risico bestaat dat de werkzaamheden van de Nationale ombudsman hierdoor negatief beïnvloed worden. Dit acht ik niet wenselijk daar ik dan niet adequaat kan toekomen aan de taak die ik mezelf gesteld heb bij de invulling van dit mooie en zware ambt.”

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman, die erg kritisch was op de benoeming twittert:

Twitter avatar lindavoortman Linda Voortman Begrijpelijk besluit van van Woerkom. Eens dat ombudsman boven elke twijfel verheven moet zijn.

Flink debat rondom benoeming

De benoeming van Van Woerkom als ombudsman begin deze maand was met veel gedoe omgeven. Zodra zijn naam circuleerde als kandidaat gaf de Marokkaanse gemeenschap te kennen dat ze dit niet zag zitten wegens een omstreden uitspraak van Van Woerkom in het verleden over een Marokkaanse taxichauffeur. Een deel van de Tweede Kamer was het hiermee eens. Uiteindelijk stemde een meerderheid (91 van de 144) voor de benoeming.

Lees hier de volledige brief:

Brief over Nationale ombudsman