Ook de OPCW vermoedt dat er chloorgas is gebruikt in Syrië

Een meisje wordt behandeld in een geïmproviseerd ziekenhuis in het dorp Kfar Zeita in Hama, 22 mei. Volgens activisten is zij, net als andere slachtoffers, getroffen door een chlooraanval.
Een meisje wordt behandeld in een geïmproviseerd ziekenhuis in het dorp Kfar Zeita in Hama, 22 mei. Volgens activisten is zij, net als andere slachtoffers, getroffen door een chlooraanval. Reuters / Badi Khilif

Activisten, mensenrechtenorganisaties en verschillende landen hebben al hun vermoeden uitgesproken dat er chloorgas in Syrië is gebruikt. En nu sluit ook de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zich daarbij aan. Inspecteurs hebben informatie gevonden die daarop wijst.

Inspecteurs werden vorige maand aangevallen toen ze beweringen over het gebruik van chloorgas in Syrië wilden onderzoeken. Daardoor moesten ze hun onderzoek staken. Desondanks is er informatie gevonden die erop wijst dat er inderdaad chloorgas is ingezet, zoals activisten al beweerden. In een verklaring zegt de organisatie:

“Ondanks het ernstige incident dat het team verhinderde een belangrijk veldonderzoek uit te voeren, waren de onderzoekers in staat een voorlopig verslag op te stellen. De informatie die beschikbaar was voor de onderzoeksmissie wijst erop dat er giftige chemicaliën zijn gebruikt in Syrië, waarschijnlijk stoffen die de longen irriteren, zoals chloor.”

De onderzoekers waren op weg naar de centrale provincie Hama om beschuldigingen van het gebruik van chloorgas door regeringstroepen te onderzoeken. Ze werden aangevallen, volgens de Syrische regering door de rebellen. Er raakten geen mensen gewond.

Assad ging vorig jaar akkoord met de overdracht van zijn hele arsenaal chemische wapens. Door dit akkoord voorkwam hij militair ingrijpen door onder meer de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Die overwogen dat nadat honderden mensen omkwamen bij een aanval met het gifgas sarin nabij Damascus. Obama heeft steeds gezegd dat het gebruik van chemische wapens “een rode lijn” is.

Beelden van een vermeende chloorgasaanval in mei, online gezet door de oppositie. Let op: ze kunnen als schokkend worden ervaren.
https://www.youtube.com/watch?v=j1FlBuC5tf8