Cultuur

Nederlandse loodsen zijn boos en wat de dag verder interessant maakt

Foto ANP

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Boze loodsen

Nederlandse loodsen zijn boos op de Vlaamse overheid. Ze krijgen nog acht miljoen euro, maar Vlaanderen weigert te betalen. Vandaag staan ze tegenover elkaar bij de rechter. Intussen wordt de sfeer op het water er niet beter op.

Opmars van het autodelen

Waarom een auto kopen als je die ook goedkoop en simpel kunt huren? De laatste jaren is de ‘deelauto’ bezig met een flinke opmars. Je hebt klassieke varianten zoals Greenwheels waarbij de auto gewoon van een bedrijf wordt gehuurd. Maar ook moderne varianten zoals Snappcar die - net zoals Airbnb met slaapplekken - een community van particuliere autoverhuurders vormen.

Ikea valt fans lastig

Van een Ikea-lamp een iPad-houder maken, van een Billy-kast een snoepautomaat. De Ikea Hackers-community is dol op knutselen, maar Ikea eist nu dat ze dat ze de naam van het bedrijf uit die van het collectief verwijderd wordt. In beeld enkele opvallende creaties van de knutselaars.

Greenpeace zit in de stopcontactfase

Greenpeace heeft 3,8 miljoen euro verloren op valutatransacties. Elke ouder maakt het mee: de fase waarin een kind meer kan dan het weet. Wel kunnen lopen, maar geen idee van de eventuele gevaren. Voor topmannen geldt hetzelfde.

Is dat Nlziet wat?

Het video on demand-platform van de publieke omroep, RTL en SBS kost 7,95 per maand en gaat op 1 juli van start. NRC Q neemt een sneakpreview.

Facebook doet Nederlanders na

Een paar weken geleden maakten de jongens van de Nederlandse foto-app Taptalk er nog grappen over: Wat zou nou een goed verhaal zijn? Als Facebook ons zou klonen. En precies dat lijkt nu aan de hand: Facebook werkt aan Slingshot, een app waarmee je supersnel foto’s en video’s kunt versturen naar vrienden.

En verder

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is beursgenoteerd maar tegelijkertijd een marionet van het regime van Poetin. In Oekraïne is nu te zien wat er gebeurt als je Poetin boos maakt.

De Graphic of the Day zoomt in op bouwend Nederland. Het aantal aangevraagde bouwvergunningen ligt erg laag, maar tegelijkertijd zijn de kosten gestegen.

Cybercrime is een van de grootste bedreigingen voor Nederland. In de Job of the Day de zoektocht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie naar een nieuw hoofd voor het Nationaal Cyber Security Centrum.