Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Laatste training Oranje wijst op 4-3-3 (en begint Lens?)

Jeremain Lens tijdens de training van het Nederlands elftal.
Jeremain Lens tijdens de training van het Nederlands elftal. Foto ANP / Koen van Weel

Het Nederlands elftal trainde vanavond voor het laatst voor de wedstrijd tegen Australië, morgenavond in Porto Alegre. Daar werd de suggestie gewekt dat Van Gaal zonder Vlaar en mét Lens gaat beginnen.

Op die training zagen we namelijk weer de bekende dans van de hesjes: wie er een kreeg, lijkt in de basis te beginnen. Ron Vlaar, tegen Spanje nog een van de uitblinkers, kreeg er geen. Jeremain Lens, invaller in die wedstrijd, wel.

De rest van het basisteam uit die eerste wedstrijd kreeg wel een hesje, waardoor dit de basiself lijkt te gaan worden:

  • Doel: Jasper Cillessen
  • Verdediging: Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind
  • Middenveld: Nigel de Jong, Jonathan de Guzman, Wesley Sneijder
  • Aanval: Jeremain Lens, Arjen Robben, Robin van Persie

Als het team van de hesjes morgen daadwerkelijk begint, staat Oranje een stuk aanvallender aan de aftrap dan tegen Spanje. Een verdediger minder, een aanvaller extra. Geen 5-3-2, maar 4-3-3.

Vlaar leek overigens op de beelden wat last te hebben van zijn hamstring, maar volgens Van Gaal is hij gewoon fit:

Twitter avatar johanvanboven Johan van Boven Vlaar is gewoon fit, aldus Van Gaal. #oranje

De training was in z’n geheel te volgen voor de buitenwereld; Australië trainde vanavond juist achter gesloten deuren en laat dus nog weinig los over de mogelijke opstelling.

‘Het wordt echt niet makkelijk’

Van Gaal wilde op de persconferentie na de training niet verklappen of Lens inderdaad op een basisplaats mag rekenen.

“Ik zeg niets over de opstelling, dat heb ik de bondscoach van Australië ook niet horen doen. Ik kan tegen Australië in verschillende systemen spelen.”

Wesley Sneijder, die naast Van Gaal aanschoof bij de persconferentie, denkt dat Nederland niet op een eenvoudige avond hoeft te rekenen.

“We hebben drie keer tegen Australië gespeeld en nog nooit gewonnen. Dat zegt denk ik genoeg. Het wordt echt geen makkelijke wedstrijd.”

Als een van de oudere spelers in de selectie probeert Sneijder ervoor te zorgen dat de jongere jongens na de 5-1 zege op Spanje niet gaan zweven. “Maar zo moeilijk is dat niet. Iedereen dacht direct na Spanje al aan de volgende wedstrijd. We hebben ook pas drie punten. Morgen willen we er zes hebben.”

Update 23.41 uur: Volgens Youri Mulder (NOS) begint Lens niet in de basis. Het blijft dus afwachten.