Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

Holocaust Namenmonument voorlopig van de baan

Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark in Amsterdam.
Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark in Amsterdam. Beeld van het Nederlands Auschwitz Comité

Een beslissing over het omstreden Holocaust Namenmonument dat door de vermaarde architect Daniël Libeskind wordt ontworpen, is door stadsdeel Amsterdam centrum niet genomen. Dat meldt AT5. Daarmee is het monument voorlopig van de baan.

De bal wordt nu teruggekaatst naar de centrale stad, die opnieuw een beslissing moet nemen. Daarna komt het nieuwe voorstel weer bij het stadsdeel terecht.

102.000 namen, 1000 vierkante meter

Het Holocaust Namenmonument moet de 102.000 namen bevatten van Nederlandse holocaustslachtoffers die geen graf kregen. Het monument wordt 1.000 vierkante meter, met muren die oplopen tot zes meter hoogte. Het is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, en zou in 2015 in het Wertheimpark moeten komen te staan.

Bewoners alsook Karina Wolkers, de weduwe van kunstenaar Jan Wolkers, zijn daar echter fel op tegen. In het Wertheimpark staat ook het beroemde Spiegelmonument van Wolkers. Ze vrezen dat dit monument in de schaduw zal komen te staan van het ontwerp van Libeskind.

Karina Wolkers zei:

“Het is een kolossaal monument op een totaal ongeschikte plek. Alsof je een dinosaurus in een kippenhok wilt zetten. Het hele park wordt kaalgeslagen, de bomen omgehakt. Dat arme Auschwitzmonument wordt in een grasveldje geduveld.”

Ook politieke partijen vinden procedure niet juist

Bovendien vinden ze het park te klein voor een groot monument en laken ze de procedure. Een aantal partijen was het daarmee eens. Ze dienden daarom een motie in, die werd aangenomen.

Twitter avatar maschamascha MaschatenBruggencate Er ligt een motie van D66, PvdA en GL om de discussie terug te sturen naar het college van B&W #namenmonument

‘Plek park is juist passend’

Volgens initiatiefnemer Jacques Grishaver is de plek van het Namenmonument juist passend. Mensen kunnen eerst herdenken bij het monument van Wolkers, en zich daarna in de geschiedenis verdiepen bij het monument van Libeskind. Dat ontwerp houdt specifiek rekening met het monument van Wolkers, zegt hij. Bovendien ligt het Wertheimpark in het hart van de vroegere Jodenbuurt.