Buffelstoot

Ziekenhuisbal, catenaccio, angstgegner, Geheimfavorit. Voetbal heeft zijn eigen taaltje. Waar komen al die begrippen vandaan? Elke dag schrijven we over een mooi voetbalwoord. Vandaag: de Vlaamse buffelstoot.

Voetbal en de Belgische taal - bij wie kun je dan beter te rade gaan dan bij Hugo Camps? De Vlaamse journalist, columnist en schrijver is de enige die de afgelopen twintig jaar het woord buffelstoot een Nederlandse krant in schreef, in een column voor NRC over het mislukte EK van Oranje in 2012. “Heeft iemand Robin van Persie de buffelstoot van Mario Balotelli zien voordoen?” schreef hij in een betoog dat niet Van Marwijk, maar de Nederlandse spelers debet waren aan de vroege uitschakeling.

Een buffelstoot van Mario Balotelli dus. Eens opzoeken welk doelpunt Camps hier beschrijft - als hij dat woord ervoor kiest, moeten we dicht bij een definitie zijn, zou je zeggen.

Balotelli had de dag voor Camps’ column verscheen met twee goals Duitsland uitgeschakeld en Italië naar de finale gebracht. De buffelstoot was zijn eerste: een kopbal, waarbij hij hard tegen een voorzet van Cassano aanliep. Geen schampen van de bal, geen bewust in de hoek plaatsen - nee, dit was een krachtige, dierlijke stoot. Baf, binnen. Buffelstoot.

Het woord kan ook naar een werkwoord vervoegd worden: “Halfweg de tweede helft buffelde Sonck na een corner van Leko binnen”, schreef de Belgische krant Het Laatste Nieuws in september 2007.

De associatie met de stoot van een waterbuffel (waarbij de hoorns het gevaarlijkste wapen zijn) doet ook denken aan de actie van Zidane tegen Materazzi in de finale van het WK 2006, al ging het daar niet om een doelpunt en was de bal er niet bij betrokken. Zidane ramde zijn voorhoofd in de borstkas van de Italiaan (na vermeende beledigende opmerkingen van diens kant) en kreeg daar rood voor. Een ander soort buffelstoot.

Kortom: voor een buffelstoot is agressie nodig. Geen souplesse of slimheid, maar dierlijke kracht. Als je zó kopt, is het een buffelstoot.

De animatie boven dit stukje is voor nrc.nl gemaakt door Funk-e - Explanimation.