Begrip vanuit Kamer voor terugtrekking Van Woerkom

Guido van Woerkom.
Guido van Woerkom. ANP / Inge van Mill

De Tweede Kamer heeft met begrip gereageerd op het besluit van Guido van Woerkom zich alsnog terug te trekken als nieuwe Nationale Ombudsman. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), dat bezwaar maakte tegen van Woerkom, is blij met zijn beslissing.

SMN-bestuurslid Aissa Zanzen zegt tegen de NOS het besluit van Van Woerkom “heel wijs” te vinden. Volgens hem is het de redding van het instituut ombudsman, dat door zijn aantreden beschadigd zou raken.

Het instituut van de Nationale Ombudsman laat persdienst Novum weten het besluit van Van Woerkom te respecteren. Ook wordt begrip voor zijn ‘moeilijke beslissing’ uitgesproken. Het instituut kondigt verder aan dat waarnemend ombudsman Frank van Dooren binnenkort met Van Miltenburg in overleg treedt over de ontstane situatie.

De woordvoerder van Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg zegt dat de sollicitatieprocedure waarschijnlijk opnieuw wordt gedaan door de Kamer. Maar dat is nog niet zeker: “Dat zijn we heel zorgvuldig aan het bekijken.”

Begrijpelijk, verrassend, exit

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman, die het verzet tegen Van Woerkom aanvoerde, spreekt op Twitter van een “begrijpelijk besluit”.

Twitter avatar lindavoortman Linda Voortman Begrijpelijk besluit van van Woerkom. Eens dat ombudsman boven elke twijfel verheven moet zijn.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers:

Twitter avatar gertjansegers Gert-Jan Segers Van Woerkom toch geen Ombudsman. Nu maar hopen op een geruisloze voordracht van een nieuwe kandidaat en een hele saaie stemming daarover.

VVD-Kamerlid Joost Taverne laat voor de camera’s van de NOS weten dat zijn partij “verrast” is door het besluit van Van Woerkom.

“Wij respecteren het dat de heer Van Woerkom oog heeft voor het belang van de positie van de Nationale ombudsman als Hoog College van Staat. Wat de VVD betreft wordt de gehele procedure nu zo spoedig mogelijk opnieuw gevolgd.”

PVV-leider Geert Wilders is niet blij:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Exit Van Woerkom. Marokkanen zijn de baas. Weer stap richting kalifaat.

Waarom Van Woerkom zich terugtrekt

Eind mei werd bekend dat Guido van Woerkom, huidig directeur van de ANWB, Alex Brenninkmeijer zou opvolgen als nationale ombudsman. De Marokkaanse gemeenschap sprak zich daarna tegen hem uit, omdat hij in 2010 op een congres van wagenparkbeheerders zei dat zijn vrouw liever niet met een taxi liet reizen. Omdat er “nog weleens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”. De stemming over zijn benoeming in de Tweede Kamer werd door de controverse uitgesteld. De PvdA-fractie bleek verdeeld, GroenLinks en de SP waren tegen. Later werd hij toch benoemd. Verschillende Kamerleden zeiden later dat de benoeming een puinhoop was. Daarna bleek dat Van Woerkom ruim drie ton mee krijgt als vertrekpremie bij de ANWB.

Teruglezen: ‘Waarom is er controverse over Van Woerkom en vier andere vragen’