Verdachte Arjan G.: corporaties lieten zich fêteren door banken

Het fêteren van werknemers van woningcorporaties was voor banken heel gewoon. Om financiële producten te verkopen trakteerden bijvoorbeeld Deutsche Bank en BNP Paribas op tickets voor Wimbledon en Roland Garros en grote voetbalwedstrijden, uitgebreide lunches en luxe diners of seminars in Monaco. Dat zei Arjan G., een van de hoofdverdachten in de Vestia-affaire, vanochtend tijdens zijn verhoor voor de parlementaire enquête Woningcorporaties.

Vestia viel in 2011-2012 bijna om door miljardenspeculatie met renteverzekeringen (derivaten) die de corporatie uiteindelijk voor 2,1 miljard euro afkocht. Arjan G., tussenpersoon van het financiële adviesbureau Fifa Finance, zou aan Marcel de V., de kasbeheerder van Vestia, heimelijk bijna 10 miljoen euro aan provisies op derivaten hebben doorgesluisd.

Marcel de V., die later vandaag ook zou worden gehoord, was een van de personen die regelmatig gefêteerd werden, zei G. Maar ook werknemers van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), de stichting die borgstaat voor leningen van corporaties en de derivaten keurde, werden getrakteerd. Marcel de V. en WSW-directeur Roland van der Post zijn ooit samen door Rabobank in een privéhelikopter bij de Tour de France afgezet, zei Arjan G. En Fortisbank zou regelmatig luxe diners voor corporatiemedewerkers hebben gehouden.

Arjan G. werkte met 50 à 80 corporaties en hielp 20 à 25 corporaties bij derivatencontracten met banken. Zijn eigen bv binnen Fifa behaalde in de loop der jaren een omzet van 30 miljoen euro in de sector, schatte hij. G. benadrukte dat hij als tussenpersoon de corporaties informeerde, maar niet adviseerde over producten. Bij het waarborgfonds was onvoldoende kennis over derivaten, zei hij. „De enige partij die precies wist welke risico’s corporaties namen met derivaten, waren de banken”, zei hij.