Stemmen bestraft met afhakken vingers

in de tweede ronde van de presidentsverkiezing was er meer geweld dan in de eerste. Ook is er vrees voor fraude.

Afghaanse mannen met hun door de Talibaan afgehakte vingers in een ziekenhuis in Herat, ten westen van hoofdstad Kabul.
Afghaanse mannen met hun door de Talibaan afgehakte vingers in een ziekenhuis in Herat, ten westen van hoofdstad Kabul. Foto AP

De tweede en beslissende ronde van de Afghaanse presidentsverkiezing is zaterdag door meer geweld ontsierd dan de eerste van 5 april. Vele tientallen mensen kwamen om het leven. Ter vergelding hakten de Talibaan, die fel tegen de verkiezingen zijn gekant, bovendien de van een inktvlek voorziene wijsvinger af van zeker elf mensen die hun stem hadden uitgebracht.

Ondanks het geweld togen volgens de kiescommissie opnieuw ruim zeven miljoen kiezers naar de stemlokalen om hun stem uit te brengen op een van de twee overgebleven kandidaten. Het totaal aantal kiesgerechtigde Afghanen bedraagt zo’n 12 miljoen.

De hoge opkomst wordt gezien als gezichtsverlies voor de Talibaan. De Afghanen zijn kennelijk bereid hun eigen veiligheid te riskeren ten behoeve van democratische verkiezingen, waarin ze meer heil lijken te zien dan in de arbitraire streng-islamitische heerschappij van de Talibaan .

Medewerkers van zowel de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah als zijn rivaal, de vroegere minister van Financiën Ashraf Ghani, eisten na afloop meteen de overwinning voor zich op. In de eerste ronde kwam Abdullah als eerste uit de ronde. De eerste voorlopige uitslag volgt echter pas op 12 juli. Begin augustus moet de nieuwe president worden ingehuldigd. Het zou voor het eerst in de Afghaanse geschiedenis zijn dat een gekozen president op vreedzame wijze zijn macht overdraagt aan een opvolger.

Abdullah beklaagde zich gisteren echter over het feit dat waarnemers die zijn kamp had gezonden naar sommige stembureaus, waren opgepakt en in de cel waren beland. Volgens hem was er sprake van fraude. Ook zei hij de opkomstcijfers van de kiescommissie te betwijfelen. De opkomst was deze keer juist lager geweest dan op 5 april, betoogde Abdullah. Vijf jaar geleden trok hij zich kort voor de tweede ronde van de presidentsverkiezing terug na beschuldigingen aan het adres van het kamp van Karzai van grootschalige fraude.

De Verenigde Naties roken gisteren meteen onraad en riepen in een schriftelijke verklaring van secretaris-generaal Ban Ki-moon beide kandidaten en hun aanhangers op „het verkiezingsproces te respecteren”.

De kiescommissie zei tot dusverre 274 klachten over fraude te hebben ontvangen.

Volgens voorlopige cijfers van de Afghaanse regering voerden de Talibaan zaterdag ruim 800 aanvallen uit. Daarbij kwamen 39 burgers en 29 militairen om het leven. Ook zouden tientallen Talibaan-strijders om het leven zijn gekomen. Onder de doden bevonden zich ook vier mensen die bij de organisatie van de verkiezingen waren betrokken.