Bomb Girls

Ned. 2, 17.10-18.00u

Bij ons zijn oorlogsfilms altijd grauw en vuil. In Canada hebben ze het toch anders beleefd, zo blijkt uit de tv-serie Bomb Girls (2012-2013), over een stel jonge vrouwen in een bommenfabriek. Hier is alles kleurrijk en elegant. Zelfs de fabriekspakken: witte, getailleerde overalls met blauwe hoofddoeken. Voor de meisjes in Bomb Girls betekent de oorlog een wilde, vrije tijd van dansen op opzwepende swing, vrijen met hunkerende soldaten, en veilig samenwonen in een gezellig rommelig vrouwenpension. Dankzij het werk – ze worden ingezet omdat de mannen overzee vechten – kunnen zich eventjes vrij vechten. Eventjes, want na de oorlog worden ze allemaal weer ontslagen. Voor de mannen zijn ze slechts „vulsel tot de jongens thuiskomen”.

In de eerste aflevering - omroep MAX zendt beide seizoenen achter elkaar uit – volgen we twee nieuwe meisjes in de fabriek. Rijkeluiskind Gladys zoekt tussen de arbeidersmeisjes het echte leven, vrij van sociale conventies. Predikantendochter Kate vlucht voor haar tirannieke vader en vindt in de fabriek haar eigen stem. Als een doodsbericht uit Europa binnenkomt, troost zij de vrouwen in de hal met een lied van hoop: It's a lovely day tomorrow.