‘Schade in Vestia-zaak komt door de minister’

De schade van ruim 2 miljard euro in de Vestia-zaak is veroorzaakt door “de minister” van Binnenlandse Zaken. Dat zei hoofdverdachte Marcel de V., de oud-kasbeheerder van de woningcorporatie, zojuist tegen de Parlementaire Enquêtecommissie die de affaire onderzoekt.

Vestia-verdachte Arjan G. verschijnt voor de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties.
Vestia-verdachte Arjan G. verschijnt voor de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties. Foto ANP / Bart Maat

De schade van ruim 2 miljard euro in de Vestia-zaak is veroorzaakt door “de minister” van Binnenlandse Zaken. Dat zei hoofdverdachte Marcel de V., de oud-kasbeheerder van de woningcorporatie, zojuist tegen de Parlementaire Enquêtecommissie die de affaire onderzoekt.

Marcel de V. sloot bij Vestia voor ruim 23 miljard euro aan renteverzekeringen (derivaten) af en voor ongeveer zes miljard aan leningen. Door de grootschalige speculatie ging de corporatie in de periode 2011-2012 bijna failliet, omdat de rente daalde en banken meer onderpand voor de derivaten opeisten.

Oud-minister Spies nam de penibele kwestie over van haar voorganger Donner en drong samen met de externe toezichthouders aan op het afkopen van de renteverzekeringen. Na zware onderhandelingen gingen de banken akkoord met een afkoopsom van ruim 2 miljard euro, waarvan de sector 675 miljoen betaalt.

‘Niet nodig om derivaten af te kopen’

Commissievoorzitter Ronald van Vliet vroeg Marcel de V. of die 2 miljard euro niet beter rechtsreeks in de volkshuisvesting geïnvesteerd had kunnen worden. De oud-kasbeheerder meent dat het niet nodig was geweest om de derivaten voor 2 miljard af te kopen. Als Vestia meer had kunnen lenen met borg van de externe toezichthouder, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, dan had de corporatie de banken gewoon kunnen betalen, meent hij. Omdat de rente vervolgens weer is gestegen, was Vestia er dan “met winst” uitgekomen, zei Marcel de V.

Marcel de V. zei ook dat zijn financiële beleid en transacties hebben bijgedragen aan de volkshuisvesting. Juist door het risico op renteschommelingen af te dekken, bleven er miljoenen over voor “prachtige projecten”, zei hij. Marcel de V. heeft volgens justitie tien miljoen euro aan neveninkomsten van banken gehad, door het afsluiten van de derivaten via een tussenpersoon, Arjan G.

De twee miljard schade is te wijten aan de “grootspraak” van oud-minister Spies, die zei een snelle oplossing na te streven, besloot Marcel de V. vanmiddag. Volgens hem had de kwestie veel goedkoper opgelost kunnen worden.

“Ik heb er geen spijt van. Ik voel mij niet verantwoordelijk voor die twee miljard. U moet bij de minister zijn.”