Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Doodstraf voor actie op Tiananmen-plein

Een Chinese rechtbank in de westelijke stad Urumqi heeft vanmorgen drie mannen ter dood veroordeeld in verband met een geruchtmakende aanslag met een auto op het Plein van de Hemelse Vrede in de hoofdstad Beijing in oktober vorig jaar. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven en raakten veertig anderen gewond. Beijing beschuldigde Oeigoeren, een islamitische minderheid uit het westen van het land, ervan achter de aanslag te zitten. Het drietal ter dood veroordeelden, van wie er ten minste twee een Oeigoerse achtergrond hebben, zou de aanslag hebben georganiseerd. Twee anderen kregen zware gevangenisstraffen. Ook de provincie Xinjiang, waar de meeste Oeigoeren wonen, is het toneel geweest van aanslagen. In Urumqi kwamen vorige maand 39 mensen om bij een aanslag. (Reuters, AFP)