Economie

Alleen geen daklozen bij Dé Haringparty

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Dé Hilton Haringparty in het Hilton Hotel te Amsterdam
Wie: organisator en Hiltonbaas Roberto Payer, kennis Henk van Veen, cosmeticakoningin Irene Schreuder, Ralf Knegtmans van De Vroedt&Thierry, oud-filmproducenten Guurtje Buddenberg en Matthijs van Heijningen en nog meer BN’ers, CEO’s en mediamensen.

Dé Hilton Haringparty, staat op grote schermen in de lobby van het Hotel waar iedereen zich moet melden voor een naambadge. Daarop: naam en functie. Handig voor tijdens het netwerken. Want daarvoor ga je naar Dé Haringparty, legt Irene Schreuder, oprichtster van cosmeticamerk Biodermal en nu eigenaresse van Drs. Schreuder uit.

Gewoon gezellig

Henk van Veen draagt zijn naamplaatje alleen voor de sier. Hij is hier niet beroepsmatig dus hij hoeft niet te netwerken. Hij is vrienden met ene Otto. Die weer vrienden is met Roberto Payer. Ze zijn wel eens samen op vakantie geweest. “Een prettige levensgenieter, Roberto. Maar ook een keiharde zakenman én een extreem goede netwerker.” Dat is te zien. Payer neemt uitgebreid de tijd iedere gast de hand te schudden. De mooie vrouwen krijgen een kus. En hij heeft zijn best gedaan een gemêleerd gezelschap samen te stellen. Hij wil vooral leuke, jonge mensen op Dé party. “Niet dat stijve gedoe – het moet gewoon gezellig zijn.”

Ralf Knegtmans, schrijver van het boek ‘Hoe word je CEO’ is in elk geval tevreden met de mix van celebrities, CEO’s en mediamensen. “Je vindt hier toch wel een dwarsdoorsnede van de samenleving.” Hij laat zijn blik over de hooggehakte vrouwen en strakgepakte mannen glijden. “Nou ja, het zijn geen daklozen natuurlijk.”

Knegtmans mist alleen de corporate mensen een beetje. Iemand anders merkt op dat er weinig politici zijn. “Normaal staan er altijd wel wat uitgebluste VVD’ers hun frustratie weg te drinken.” En sinds uitgever Wegener dit jaar voor het eerst Dé Haringparty niet meer sponsort zijn er ook minder mensen uit de culturele sector, zegt Guurtje Buddenberg die samen met haar man, filmproducent Matthijs van Heijningen, gekomen is.

Boze telefoontjes

Gelukkig zijn er nog wel wat lui van adel. Zoals graaf Festetics De Tolna van het Consulaat van Hongarije. Hij is hier vooral om het imago van Hongarije een beetje op te poetsen. Niet zelden krijgt hij boze telefoontjes van mensen die roepen dat de president van Hongarije een dictator is. “Dan zeg ik altijd dat hij gewoon met twee derde van de stemmen verkozen is. Écht!”, benadrukt de graaf. “Hongarije is een prachtige democratie. Ze doen alleen niet zoveel met haring.”

Want daar ging het natuurlijk allemaal om. Dé haring.