Iraakse leger doodt honderden rebellen - ISIS valt Tal Afar aan

De Irakese strijdkrachten hebben de afgelopen 24 uur tijd 279 rebellen gedood. Dat meldt persbureau AFP. De sunnitische extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft al meerdere steden in het land in handen.

Iraakse Shi'ieten betuigen hun steun aan het leger in de stad Najaf in het zuiden van Irak. Foto EPA / Khider Abbas

De Iraakse strijdkrachten hebben de afgelopen 24 uur tijd 279 rebellen gedood. Dat meldt persbureau AFP. De sunnitische extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft al meerdere steden in het land in handen.

De extremistische rebellenbeweging is vandaag begonnen aan een aanval op de Noord-Iraakse stad Tal Afar. Dat hebben bronnen bij de regering gezegd tegen persbureau AP. De sunnitische strijders vuurden raketten af die zij afgelopen week buit maakten op het leger.

De bronnen meldden dat veel militairen en burgers zijn gesneuveld. Het lokale ziekenhuis zou het grote aantal gewonden niet kunnen behandelen. In Tal Afar wonen vooral Turkmenen, die een belangrijke etnische minderheid in Irak vormen.

Ook in Bagdad vielen vandaag doden. Bij een autobomaanslag kwamen tien mensen om het leven. Daarnaast raakten 21 personen gewond. Een rekruteringsbureau in de hoofdstad werd getroffen door mortiervuur, waarbij zes mensen het leven lieten.

Ex-militairen Saddam Hussein steunen ISIS

ISIS is bezig aan een opmars richting Bagdad. De rebellen zijn de Iraakse hoofdstad tot op enkele tientallen kilometers genaderd. Andere steden in Irak zijn al in handen gevallen van de terreurorganisatie.

De extremisten krijgen in het noordwesten van Irak steun van onder meer ex-militairen uit het leger van dictator Saddam Hussein. Volgens de Britse BBC heeft een militie van een voormalig rechterhand van Saddam, Izzat Ibrahim al-Douri, afgelopen week geholpen de stad Mosul in te nemen.

Ondertussen geven ook veel Iraakse burgers gehoor aan de oproep van de shi’itische geestelijke Abdul-Mahdi al-Karbalaie zich bij de strijd van het regeringsleger tegen ISIS te voegen. In de Iraakse hoofdstad Bagdad en het zuiden van het land hebben duizenden voornamelijk shi’itische burgers zich aangemeld bij het leger om te vechten tegen de sunnitische jihadisten in het noorden.

De opmars van ISIS is inmiddels voelbaar in de Irakese hoofdstad. Voedsel- en brandstofprijzen zijn door transportproblemen enorm gestegen. Militairen gaan van deur tot deur op zoek naar rebellen en wapens. Er is minder verkeer op straat en bij controleposten van de politie en krijgsmacht worden voertuigen extra streng gecontroleerd.

ISIS heeft vandaag schokkende foto’s verspreid waarop waarschijnlijk executies van in Irak gevangengenomen mensen te zien zijn. Wanneer en waar de foto’s zijn genomen is onduidelijk. In Mosul voerden jihadisten ondertussen de sharia in. Wie steelt, wordt een hand afgehakt. Alcohol en sigaretten zijn taboe. Vrouwen mogen alleen naar buiten als het niet anders kan.

Tony Blair: huidige onrust is niet gevolg van interventie in 2003

Ondertussen beraamt de Amerikaanse president Barack Obama zich op het al dan niet sturen van militaire steun naar Irak. Hij is daar na de invasie van de Verenigde Staten in 2003 echter niet al te happig op.

Volgens Tony Blair, in 2003 premier van Groot-Brittannië en destijds de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten bij de inval in Irak, is de huidige onrust in Irak echter niet te wijten aan die interventie in 2003, waarbij Saddam Hussein werd afgezet.

Blair schrijft dat in een essay, dat hij op zijn website publiceerde. De reden voor de huidige onrust ligt volgens Blair in het feit dat het Westen niet heeft ingegrepen bij het conflict in Syrië. Volgens Blair moeten de extremisten “hard worden teruggeslagen”.

Critici stellen dat Irak een stabiel land zou zijn als de interventie niet had plaatsgevonden. De voormalige Britse ambassadeur in de Verenigde Staten Christopher Meyer heeft bijvoorbeeld gezegd dat de militaire operatie tegen Hussein een belangrijke oorzaak is voor het sektarische geweld dat Irak momenteel plaagt. Blair noemde deze kritiek “ronduit ongeloofwaardig”.

    • Niels Posthumus