Greenpeace verkwist 3,8 miljoen - ‘geen sprake van speculatie’

Foto EPA / Ricardo Maldonado Rozo

Greenpeace International, het internationale kantoor van de milieuorganisatie, heeft 3,8 miljoen euro verloren door valutatransacties. Een financiële medewerker op het kantoor in Amsterdam gokte ten onrechte op een dalende koers van de euro, en werd daarbij ten onrechte niet gestopt door het interne controlesysteem.

De medewerker is inmiddels ontslagen. Volgens Greenpeace streefde de man niet naar persoonlijk gewin. Het geld is afkomstig van donateurs.

Het miljoenenverlies werd gisteren gemeld door het Duitse tijdschrift Der Spiegel. In een verklaring erkent Greenpeace het verlies, maar ontkent de organisatie dat er sprake was van speculatie. Greenpeace probeert naar eigen zeggen het negatieve effect van schommelende wisselkoersen te beperken door een aantal buitenlandse munteenheden in te kopen tegen een vastgezette koers. Terwijl de eurokoers steeg, was Greenpeace verplicht dit geld tegen de afgesproken koers af te blijven nemen. Uit de verklaring:

“Er was geen enkele intentie om winst te maken op deze contracten of te speculeren op valutamarkten. Integendeel: het was de bedoeling om risico’s te beperken, maar dit in de praktijk helaas verkeerd uitgepakt.”

Greenpeace International (officieel Stichting Greenpeace Council), gevestigd in Amsterdam, coördineert de wereldwijde campagnes van de 28 nationale en regionale afdelingen. Het kantoor is ook verantwoordelijk voor de Greenpeace-schepen en doet aan herverdeling: donaties uit rijke landen als Nederland worden deels doorgesluisd naar arme afdelingen als India.

In 2013 had het internationale kantoor een budget van 79 miljoen euro. Het verlies van 3,8 miljoen draagt fors bij aan het tekort van het internationale kantoor van 5,2 miljoen euro. Het volledige jaarverslag 2013 wordt in juli gepubliceerd. Wereldwijd had Greenpeace, actief in 42 landen, in 2012 268 miljoen euro aan inkomsten, bijna volledig afkomstig van zo’n drie miljoen donateurs.

Volgens een woordvoerder zal het verlies niet ten koste gaan van lopende campagnes en bestaande nationale afdelingen, en zal het worden gedragen door het internationale kantoor. Het geld was bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe nationale afdelingen.