Bomaanslagen in Bagdad - Syrische leger bestookt ISIS-stellingen

Bewapende vrijwilligers die zich in Irak bij het regeringsleger hebben gevoegd om te strijden tegen ISIS. Foto Reuters / Thaier Al-Sudani

Een reeks bomaanslagen heeft vandaag in Bagdad aan ten minste vijftien mensen het leven gekost. Er vielen meer dan dertig gewonden, melden de politie en de hoofdstedelijke ziekenhuizen volgens persbureau AP.

De bloedigste aanslag trof het centrum van de Iraakse hoofdstad. Een autobom doodde daar tien mensen en verwondde er 21. Na het invallen van de schemering ontplofte even verderop opnieuw een bom, die twee omstanders fataal werd. Een derde explosief doodde drie mensen bij een falafelzaak in de shi’itische wijk Sadr City. Daar vielen zeven gewonden.

Aanslagen zijn dezer dagen in Bagdad weer aan de orde van de dag. Vooral shi’itische buurten en veiligheidstroepen zijn het doelwit.

In de rest van het land gaat de strijd tussen de sunnitische extremistische rebellenbeweging Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) en het leger van de shi’itische regering door. En ook in buurland Syrië heeft het leger het voorzien op ISIS. Daar bestookte de Syrische luchtmacht vandaag stellingen van ISIS in het noorden en oosten van het land.

‘Syrische leger bezorgd over door ISIS buitgemaakte zware wapens’

Het Syrische leger valt ISIS aan, omdat de militie sinds afgelopen week beschikt over in Irak buitgemaakte zware en geavanceerde wapens, meent het de Syrische organisatie Observatorium voor de Mensenrechten.

Het Syrische regeringsleger leek ISIS tot dusver minder fel te bevechten dan gematigder opstandelingengroepen. Die betichtten de regering in Damascus er zelfs van de moslimextremisten te sparen, zodat zij onder de Syrische opstandelingen aan macht zouden winnen. Het Westen zou zich in dat geval, met de recente bloedige strijd van ISIS in Irak, immers wel honderdmaal bedenken voor het de rebellen dan nog zou steunen.

De luchtmacht bombardeerde dit weekend echter toch versterkingen van ISIS in de provincies Hassakeh en Raqqa, meldt het Observatorium op gezag van activisten ter plaatse. Onder meer Shaddadi was het doelwit. Die oostelijke grensstad zou voor ISIS een belangrijk knooppunt zijn in het verkeer van manschappen en goederen tussen Irak en Syrië.

Update 22.20 uur: De Amerikaanse regering heeft laten weten een deel van het personeel van haar ambassade in Bagdad naar elders te verhuizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daartoe besloten vanwege het toenemende geweld in de nabijheid van de Iraakse hoofdstad.
Een aantal medewerkers wordt overgeplaatst naar de consulaten in het noordelijke Erbil en het zuidelijke Basra en naar Jordanië. Extra bewakers nemen op de ambassade in Bagdad hun plaats in. De zwaarbeveiligde ambassade, die door alle versterkingen het aanzien heeft van een fort, blijft gewoon open.

    • Niels Posthumus