Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Beckenbauer werkt toch mee aan corruptieonderzoek FIFA

Franz Beckenbauer wil nu toch de vragen van de FIFA gaan beantwoorden over de toewijzing van het WK in 2022 aan Qatar.
Franz Beckenbauer wil nu toch de vragen van de FIFA gaan beantwoorden over de toewijzing van het WK in 2022 aan Qatar. Foto EPA / Walter Bieri

Franz Beckenbauer kiest eieren voor zijn geld en wil toch meewerken aan het onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van het WK 2022. Dat heeft de Duitser schriftelijk laten weten aan de FIFA, schrijft persbureau AP.

Het ethisch comité van de wereldvoetbalbond schorste hem vrijdag nog voor negentig dagen, omdat hij weigerde in te gaan op vragen van de commissie. Beckenbauer zegt nu in een verklaring dat hij verrast was door de sanctie.

“Ik heb nooit uitgesloten de vragen te beantwoorden.”

De Duitse oud-international, die als speciaal adviseur is verbonden aan de FIFA, zal de commissie uiterlijk 27 juni van antwoord voorzien. Zijn management gaat ervan uit dat de schorsing wordt opgeheven. Beckenbauer stemde als lid van het dagelijks bestuur van de FIFA in december 2010 mee over de vraag waar toekomstige wereldkampioenschappen plaatsvinden. Vorige week onthulde The Sunday Times dat Qatar de toewijzing van het WK zou hebben gekocht.

De onderzoekers willen weten op wie Beckenbauer heeft gestemd bij de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022.