Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

pannekoekenberg

Lady Jekyll, de schrijfster van de verrukkelijke Kitchen essays uit 1922 spreekt op een heel andere manier over maaltijden dan wij doen. Een vrije, gemakkelijke, luxueuze manier, al vindt ze zelf dat de maaltijden heel wat eenvoudiger zijn geworden na de oorlog. Soms is het ook heel eenvoudig: bevroren citroensiroop met een handvol bladeren van een zwarte bessenstruik erin om het ijs een heel andere smaak te geven, verfijnder en wonderlijker, en dan moet daarna een glazen schaal met zwarte bessencompote volgen en zelfgebakken biscuitjes zegt ze.

O, het leven was zo eenvoudig in 1922. Gelukkig hadden ze een kok en een huishoudster en nog zo wat. Maar voor wie dat niet heeft, is dit recept voor een ‘Dutch omelet’ toch heel doenlijk, zij het machtig. Het is een soort pannekoekenstapel. De lady geeft het bij de lunch.