Oekraïne: grensacties en een dreigende gasoorlog

Terwijl de EU poogt om de onderhandelingen over een gasdeal dit weekeind vlot te trekken en Rusland dreigt de gaskraan naar Oekraïne dicht te draaien als maandag het ultimatum verloopt, is er steeds meer sprake van grensoverschrijdend geweld in de oostelijke regio Donbass.

Over en weer beschuldigen Moskou en Kiev elkaar van grensschendingen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben vrijdag Oekraïense pantservoertuigen op Russische grondgebied geopereerd. Het ministerie eist eist dat Oekraïne zijn „provocaties” staakt.

Donderdag doken er in de Oekraïense plaats Thorez drie Russische tanks op die naar Donetsk oprukten. De NAVO en de VS waarschuwden Rusland voor een „serieuze escalatie”. Parlementsvoorzitter Poesjilin van de afgescheiden Volksrepubliek Donetsk erkende dat de separatisten nu tanks hebben maar weigerde te zeggen hoe ze aan dit zware materieel zijn gekomen. Intussen heeft eurocommissaris Oettinger beide landen opgeroepen dit weekeinde door te onderhandelen over een energieakkoord. Als dat niet lukt, dreigt een ‘gasoorlog' waarbij de EU ook kan worden betrokken. (NRC)