Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Meer Nederlanders met grotere schulden’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het aantal mensen met grote financiële problemen is vorig jaar met vijfduizend toegenomen tot 89 duizend. Ook de hoogte van de schulden is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de Schuldenmonitor 2013 van de Raad voor Rechtsbijstand, meldt Nieuwsuur vanavond.

In 2011 meldden zich 76 duizend mensen met grote financiële problemen. Een jaar later waren dat er al 84 duizend en vorig jaar liep dat aantal op naar 89 duizend. De gemiddelde hoogte van de schulden was drie jaar geleden 32 duizend euro en in 2012 34 duizend euro. Vorig jaar lag het gemiddelde op 38 duizend euro.

Uit de monitor blijkt ook dat bij de gemeentelijke schuldhulpverlening steeds meer mensen afvallen. Hoeveel mensen afhaken is niet bekend. De Hogeschool Utrecht onderzoekt waarom mensen afhaken of niet bij de schuldsanering terechtkunnen.

De Schuldenmonitor wordt nog voor de zomer aan de Tweede Kamer aangeboden.

(Novum)