Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Klein legt oproep leden 50Plus naast zich neer

Norbert Klein. Foto ANP / Bart Maat

Norbert Klein is nog steeds niet van plan zijn zetel in de Tweede Kamer op te geven. Dat zegt hij tegen persbureau Novum in reactie op een motie waarin hij daartoe door zijn vroegere partij 50Plus werd opgeroepen.

De motie werd vandaag op een extra ledenvergadering door een grote meerderheid gesteund.

Anderhalve week geleden zei Klein in een verklaring verder te gaan als eenmansfractie, omdat er tussen hem en fractiegenoot Martine Baay-Timmerman “een vertrouwensbreuk” was ontstaan. Het bestuur verklaarde kort daarop echter achter Baay te blijven staan. Klein werd verzocht zijn zetel op te geven.

Klein was zelf niet bij de ledenvergadering. Tegen de NOS zegt hij dat hij de commotie begrijpt, maar niet van plan is uit de Kamer te vertrekken.

“Ik heb getekend voor het verkiezingsprogramma van 50Plus en daar zal in de Kamer aan blijven werken.”

Klein zegde donderdag zijn lidmaatschap van 50Plus op. Door zijn lidmaatschap op te zeggen wil Klein naar eigen zeggen een royementsprocedure voorkomen, omdat die 50Plus verder zou beschadigen. Hij blijft in de Tweede Kamer actief als de fractie 50Plus/Klein.