Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Het is geen jongensdroom, maar Pechtold is klaar om het kabinet te leiden

D66-leider Alexander Pechtold ziet zichzelf premier van Nederland worden. “Het is geen jongensdroom, maar het behoort tot de mogelijkheden. En dan ben ik er klaar voor, ja”, zegt hij vandaag in een interview met NRC.

D66-leider Alexander Pechtold in gesprek met SP-leider Emile Roemer.
D66-leider Alexander Pechtold in gesprek met SP-leider Emile Roemer. ANP / Bart Maat

D66-leider Alexander Pechtold ziet zichzelf premier van Nederland worden. “Het is geen jongensdroom, maar het behoort tot de mogelijkheden. En dan ben ik er klaar voor, ja”, zegt hij vandaag in een interview met NRC.

Volgens sommige opiniepeilingen zou D66 de grootste partij van het land worden als er op nu verkiezingen zouden zijn. Het zou Pechtold “verbazen” als het kabinet-Rutte II de rit zou uitzitten tot 2017. D66 fungeert nu als gedoogpartner.

Pechtold: verfrissend, zonder de PvdA in Amsterdam

Deze week werd zowel in Den Haag als in Amsterdam een nieuw stadbestuur gepresenteerd waarin D66 een leidende rol speelt. In 18 van de 20 grote gemeenten zit D66 nu in het college, in de vier grootste steden levert ze in totaal 10 wethouders.

In Amsterdam houdt D66 de PvdA voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog buiten het college, dankzij een verbond met VVD en SP. Pechtold zegt het “verfrissend” te vinden dat de PvdA in de hoofdstad in de oppositie verdwijnt.

“Er was bijna sprake van erfopvolging onder bestuurders. In de jaren negentig heeft D66 met de paarse kabinetten de vanzelfsprekende macht van het CDA op het Binnenhof doorbroken. Nu is lokaal hetzelfde gebeurd met de PvdA.”

Roemer: college Amsterdam is kers op de taart voor SP

De landelijke partijleiders blijken zich intensief te hebben bemoeid met de formatie van het stadsbestuur in Amsterdam. SP-leider Emile Roemer zegt in een vraaggesprek met deze krant dat hij tijdens de onderhandelingen in de hoofdstad werd gebeld door andere partijleiders, onder wie Mark Rutte (VVD), Pechtold, Bram van Ojik (GroenLinks). Ook PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher belde. Die zou hem hebben “ontraden om in Amsterdam iets te doen zonder de PvdA”. Asscher zelf noemt dat in een reactie “totale onzin”, die hem “erg verbaast”.

Volgens Roemer heeft de PvdA in Amsterdam “alle mogelijkheden” van coalities met de SP tegengehouden. De SP doet nu mee in 45 collegebesturen en levert zo’n 55 wethouders; de afgelopen vier jaar deed de partij mee in 13 colleges. Amsterdam is volgens Roemer “de kers op de taart” van een succesvol electoraal voorjaar. De SP bestuurt ook mee in Utrecht.

Lees interviews met Pechtold en Roemer in NRC Weekend (los - Pechtold en Roemer - of koop de digitale editie).