Ontketend Oranje geeft wereldkampioen Spanje enorm pak slaag

Van Persie juicht met Bondscoach Louis van Gaal.
Van Persie juicht met Bondscoach Louis van Gaal. Foto ANP / Koen van Weel

Oranje heeft in Salvador wereldkampioen Spanje een ongenadig pak slaag gegeven. Een weergaloze tweede helft zorgde voor een 1-5 overwinning. Van Persie en Robben maakten er beiden twee.

Spanje - Nederland in een verslag

Nederland begon in het 5-3-2 dat Van Gaal in de aanloop naar dit toernooi adopteerde. Met De Guzman op het middenveld naast De Jong, waar Clasie in de voorbereiding nog vaak op die positie speelde. Verder was het elftal zoals viel te verwachten. De opstelling van Spanje kende evenmin een verrassing, of het moest zijn dat Diego Costa (Atletico Madrid) de voorkeur kreeg boven Pedro (Barcelona).

Al na vijf minuten kon Oranje op voorsprong komen: Sneijder liep alleen op Casillas af, maar schoot zwak in, en de Spaanse keeper kon redden. Daarna werd Spanje sterker en sterker; Ron Vlaar greep twee keer goed in bij gevaar.

Toch kwam Nederland op achterstand. De Vrij liet Costa over zijn been vallen na een kapbeweging van de genaturaliseerde, in Brazilië geboren spits. Xabi Alonso benutte de strafschop.

Vlak voor rust werd het gelijk. Een prachtige pass van Daley Blind vanaf links belandde bij Van Persie, die met een prachtige duikkopbal Casillas verschalkte. Zo gingen de ploegen met 1-1 de rust in.

In de tweede helft was alles anders. Nederland kwam onder de druk van Spanje uit en plotseling leek alles te lukken. Robben maakte 1-2 na weer een goede pass van Blind, De Vrij maakte 1-3 uit een indraaiende vrije trap - hij wist de bal bij de tweede paal binnen te rommelen. Spanje protesteerde omdat Van Persie Casillas zou hebben gehinderd, maar daar wilde de scheidsrechter niets van weten.

De wereldkampioen lag op apegapen - en Oranje stoomde door. Een enorme fout van Casillas, die de bal van zijn voet liet springen, werd afgestraft door Van Persie (luister ook het radiocommentaar van Van Gelder). En alsof zelfs dat niet genoeg was, maakte Robben er tien minuten voor tijd 1-5 van. Na een dieptepass van Sneijder haalde hij Ramos in en speelde hij Casillas in alle rust uit, om daarna binnen te knallen.

Het kon nog 1-6 worden, meerdere keren zelfs. En Torres kon 2-5 maken, maar voor open doel faalde hij. Het bleef dus bij 1-5: een onverwacht ruime overwinning voor het team van Van Gaal, dat plotseling goed zicht heeft op de tweede ronde.

Spanje - Nederland in samenvatting

De televisiebeelden:

En het radiocommentaar met Jack van Gelder:

Spanje - Nederland in vine-video’s

5’, grote kans voor Sneijder:

25’, 1-0, Xabi Alonso:

44’, 1-1, Van Persie:

52’, 1-2, Robben

64’, 1-3, De Vrij:

72’, 1-4, Van Persie:

81’, 1-5, Robben:

Spanje - Nederland in bulletpoints

Hier de wedstrijd in updates zoals ze tijdens de wedstrijd geschreven werden:

 • Nederland begint met de verwachte elf: 5-3-2, met De Guzman op het middenveld naast de Jong. Voorin Van Persie en Robben, met Sneijder daarachter voor de steekpassjes. Hier de hele opstelling. Spanje speelt zo.
 • 5’ aftasten van beide kanten. Misschien ook de eerste zenuwen een beetje weg laten ebben.
 • 7’ De eerste héél grote kans is voor Sneijder. Oog in oog met Casillas stuit hij op de keeper.
 • 20’ De twee volgende kansen zijn voor Spanje. Ron Vlaar verdedigt beide keren adequaat.
 • 25’ We staan achter. Diego Costa is weg, kapt terug en gaat makkelijk naar de grond na contact met De Vrij. Strafschop. 1-0 voor de Spanjaarden. Xabi Alonso.
 • 44’ Goal! Van Persie. Jongens, het is weer terug. Prachtig doelpunt ook: Blind met een lange pass door de lucht, Van Persie duikkopt ‘m binnen. Voetjes van de vloer, Casillas geklopt.
 • Rust. 1-1.
 • 46’ En de wedstrijd is weer hervat.
 • 52’ 1-2! Robben. Vintage Robben. Hij neemt aan binnen het strafschopgebied, speelt zich vrij en schiet binnen. De pass kwam weer van Blind. Nederland heeft de wedstrijd gekanteld.
 • 60’ Bijna 1-3: Van Persie haalt uit na een goede aanval, maar raakt de lat. Nederland gaat meer van dit soort kansen krijgen als Spanje straks wel moet komen. En ze gaan komen, want er is net een spits bijgezet.
 • 61’ Het is 1-3. Eén-drie. Echt waar. De Vrij rommelt de bal binnen na een indraaiende vrije trap. De Spanjaarden vinden dat Casillas gehinderd wordt door Martins Indi, de arbiter niet. Eén-drie!
 • 67’ Afgekeurde goal Spanje. Buitenspel.
 • 72’ U hoeft het niet te geloven, maar het is 1-4. Van Persie profiteert van een enorme fout van Casillas, die de bal van zijn voeten laat springen. De wereldkampioen op de pijnbank.
 • 78’ Van Persie, man van de wedstrijd, gaat eraf. Jeremain Lens is zijn vervanger.
 • 81’ Arjen Robben maakt 1-5. Hij is véél sneller dan Ramos op een dieptepass, neemt de tijd om de bal goed te leggen en knalt dan binnen.
 • Het is afgelopen. 1-5.

Spanje - Nederland in foto’s


Bekijk hier de fotoserie op groot formaat.

Spanje - Nederland in tweets

Twitter avatar OzcanAkyol Özcan Akyol Sneijder doet een Robbentje. #nedspa
Twitter avatar DeBaardt Klaas Bakker Die blik van Van Persie tijdens z’n buikschuiver is priceless. Die ogen die groter worden en zien dat het lukt. Prachtig. #spaned
Twitter avatar pzantingh Peter Zantingh Zelden zo dolgelukkig en zo nerveus tegelijkertijd geweest. #spaned
Twitter avatar Laradio Lara Rense Code Oranje voor Spanje. http://t.co/B7Vzx7850s
Twitter avatar NateSilver538 Nate Silver The last time Spain conceded 5+ goals was June 13, 1963, in a friendly against Scotland.
Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam Alle horecaondernemers in Amsterdam mogen van de burgemeester een uurtje langer openblijven.
Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker This is how World Cups should be!

En nu?

Hier de reacties van Van Gaal en de belangrijkste spelers. Woensdag wacht Australië. Wint Nederland die wedstrijd ook, dan is de tweede ronde al zo goed als zeker.

We sluiten af met hoe The Guardian vanavond het liveblog over de wedstrijd afsloot:

“That. Was. Liquid. Football. A result that will send shockwaves throughout the rest of the tournament. Who saw that coming? No one. Well, Louis van Gaal probably did. But no one else. I can’t believe what we’ve just seen. The world champions have been battered beyond all recognition by a Holland team that not many people were willing to back tonight. What a performance from Holland - Van Persie, Blind and Robben were all superb and Spain’s high line was destroyed. Can Spain recover from this? The psychological damage will be huge. This World Cup has just caught fire. Thanks for reading. Night.”