Economie

Dienstreizen van topman NZa betaald door bedrijven

Bij hotel Mas d'Artigny in St. Paul de Vence, Zuid-Frankrijk, hebben de duurste kamers een eigen zwembad. Foto Mas d'Artigny

Theo Langejan, de bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft sinds zijn aantreden vier jaar geleden 22 buitenlandse dienstreizen gemaakt. Driekwart daarvan is betaald door bedrijven en organisaties die onder toezicht van de NZa staan of opdrachten krijgen van de NZa. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Het reisgedrag van Langejan staat op gespannen voet met de eigen integriteitscode en de Rijksregeling voor bezoldiging van bestuursorganen als de NZa. Die verbieden dat bestuurders van de NZa “in hun ambt vergoedingen van derden” aannemen. De NZa stelt desondanks dat het vertoonde gedrag “niet verboden” is, want er zou geen sprake zijn van “vergoedingen”.

Privé-uitgave met creditcard NZa

Andere toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maken uit principe geen reizen op kosten van derden. “Dat is om onze onafhankelijkheid te waarborgen”, aldus een AFM-woordvoerder.

De toezichthouder, die in de zorg onjuiste declaraties aanpakt, overtreedt zelf eigen regels bij het declareren van buitenlandse reizen en de aanbesteding van onder meer dienstauto’s voor de raad van bestuur.

Langejan keurde zijn eigen reisuitgaven en andere kosten van zichzelf goed. In 2012 betaalde hij daarnaast een privé-uitgave met de creditcard van de NZa. Hij gaf het bedrag een jaar later terug nadat de financiële administratie dit signaleerde.

’Geen keihard beleid’

Op kosten van advieskantoor PwC, dat opdrachten ontvangt van de NZa, reisde voorzitter Langejan naar PwC-bijeenkomsten in onder meer Mexico, Zuid-Afrika, Singapore en Washington. De bestuursvoorzitter had tot voor kort bij PwC een adviesfunctie.

De NZa zegt dat de organisatie alleen door derden betaalde reizen naar buitenlandse bijeenkomsten aanneemt als er een bestuurder spreekt “maar dit is geen keihard beleid”. Uit onderzoek blijkt dat ook reizen worden aangenomen als Langejan deelnemer is. Zo vergoedde KPMG het verblijf van Langejan op een tweedaags congres in Brussel. Langejan was geen spreker. De NZa gaf dat jaar voor 417.976 euro opdrachten aan KPMG.

”Niet in mijn tijd”

Frank de Grave, de voorganger van Theo Langejan, neemt afstand van het veelvuldig reizen op kosten van bedrijven met wie de NZa van doen heeft. “In mijn tijd is dat niet gebeurd. Ik vond dat de NZa moest voorkomen dat er ingewikkelde beelden door konden ontstaan. Ik vind dat je daar terughoudend in moet zijn.”

Lees ‘De NZa zorgt voor zichzelf’ (€) of koop de digitale editie van NRC Weekend.

Uitnodiging voor een reisje naar Nice, compleet met ‘partnerprogramma’:

Langejan keurt zijn eigen dienstreis naar Londen goed:

De financiële afdeling keurt reeds gedane uitgaven aan auto’s niet goed, omdat regels bij inkoop zijn overtreden:

Hoe kan de NZa voorkomen dat er geld terugbetaald moet worden aan het ministerie?

Lees alles over de wanorde bij de toezichthouder op onze dossierpagina.