‘Weg met dat boek!’: Werknemers Amazon verpakken looneis in verkoop fictief boek

Jeff Bezos, CEO van Amazon Foto ANP

Medewerkers van de Britse afdeling van internetgigant Amazon hebben woensdag met een fictief boek aandacht gevraagd voor hun looneisen, meldt nu.nl. Het boek stond twee uur online voordat het door Amazon werd verwijderd.

Toen had Living Wage for Amazon Workers! - dat voor 9,57 euro werd aangeboden, het minimumloon in Groot-Brittannië - al een kleine tweehonderd steunbetuigingen verzameld. Zoals de reactie van ene ‘Ruth’:

‘Deze editie is zoveel beter dan de normale editie van 7,89 euro, die eerlijk gezegd van slechte kwaliteit is. Ik ben geen voorstander van boekverbranding, maar we moeten voor onze eigen bestwil af van al die oude edities.’

Het fictieve boek werd online gezet door de actiegroep Amazon Anonymous.

Amazon vs. Hachette

In 2013 kwamen medewerkers van de Duitse tak van Amazon nog in opstand tegen de hoge werkdruk. En ondertussen dreigt een zakelijk conflict tussen Amazon en boekenuitgevers Hachette en Bonnier over te slaan naar andere grote uitgevers, meldt NRC Handelsblad.

De webwinkel, dat 60 procent van de markt voor e-books beheerst, en de uitgevers botsten vorige maand publiekelijk na mislukte contractonderhandelingen. Dat ging ten koste van J.K. Rowling, wier nieuwe thiller The Silkworm - geschreven onder het pseudoniem van Robert Galbraith - gedurende enkele dagen niet meer via de internetwinkel voorbesteld kon worden.

Volgens persbureau Bloomberg lopen binnenkort ook de contracten af tussen Amazon en de grote uitgevers Simon & Schuster en HarperCollins. Amazon zegt te handelen „in het belang van de klant”. „We moeten scherp onderhandelen om de prijzen laag te houden”.

    • Roderick Nieuwenhuis