Undercover bij een sekte: ‘haat je man en kinderen’

De spiritueel leider van de Raliaanse Beweging noemt zichzelf de halfbroer van Jezus.
De spiritueel leider van de Raliaanse Beweging noemt zichzelf de halfbroer van Jezus. Foto ANP / Juan Vrijdag

Iemand wel eens horen zeggen dat hij/zij lid is geworden van een sekte? Waarschijnlijk niet. Het is niet alsof je lid wordt van de boekenclub. Je gaat dan ook niet bij een sekte, je wordt erin gezogen. En voor je het weet zit je er tot over je oren in. Harpers Magazine sprak met een sekte-onderzoeker hoe sekten te werk gaan.

Sekten lijken in het begin misschien onschuldig; het lijkt in het begin een vriendelijk clubje van allemaal hartelijke mensen. Je gaat gewoon een keertje kijken of een keer mee met iemand die je kent, en je voelt je begrepen, je voelt je welkom; het is een warm bad. Het is een van de vuistregels die sekten hanteren: een nieuw lid dat gerekruteerd wordt, mag nooit vermoeden dat het gerekruteerd wordt.

En juist doordat nieuwe leden zo geleidelijk aan geïntroduceerd worden in zo’n gemeenschap, heeft de omgeving het vaak ook niet door dat dit gaande is. En dat is precies het probleem zegt David Sullivan, privédetective in San Francisco, die in opdracht mensen uit een sekte probeert te halen.

“Klanten komen normaal gesproken pas bij mij als hun dochter al helemaal gebrainwashed is. Tegen die tijd is de kans om iemand eruit te krijgen nogal klein.”

Handel in geluk

In de VS zijn naar schatting 2 miljoen mensen lid van een cult. Sullivan raakte in de jaren 60 gefascineerd door sekten en modus operandi toen hij woonde in Colorado, waar een levendige handel en wandel was in geestelijke levensvreugde.

“Je kon geen stap op straat zetten of je werd wel aangeklampt door iemand van een spirituele beweging.”

Sullivan zag hoe mensen werden gemanipuleerd en geëxploiteerd door schimmige clubs, die maar al te graag gebruik maakten van menselijke zwakheden. Vrienden en kennissen riepen zijn hulp in toen familieleden betrokken raakten bij sekten.

Hij kwam in contact met de psychologe Margaret Singer, die eveneens onderzoek deed naar de werkwijze van sektes, en begon zelf sekten te infiltreren om erachter te komen hoe sekteleiders te werk gaan. In dit spannende verhaal beschrijft Harpers Magazine hoe hij probeert slachtoffers los te weken uit een cult. Sullivan overleed overigens kort na publicatie van het artikel.

Lees hier het volledige artikel ‘The man who saves you from yourself. Going undercover with a cult infiltrator’ (leestijd ongeveer 32 minuten).