Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Staal had al vier miljoen pensioen opgebouwd voor hij vertrok bij Vestia

Erik Staal had al miljoenen aan pensioen opgebouwd voordat hij bij vertrek nog eens 1,7 miljoen meekreeg.
Erik Staal had al miljoenen aan pensioen opgebouwd voordat hij bij vertrek nog eens 1,7 miljoen meekreeg. Foto ANP / Bart Maat

Erik Staal, oud-bestuurder van woningcorporatie Vestia, had al bruto vier miljoen euro aan pensioen opgebouwd, los van de omstreden bruto 3,5 miljoen euro aan pensioen en loon die hij bij zijn vertrek begin 2012 meekreeg. Dat blijkt uit een gerechtelijk stuk dat in het bezit is van NRC.

Tijdens een verhoor onder ede door de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties antwoordde Staal gisteren ontwijkend op de vraag of hij naast de 3,5 miljoen nog meer pensioen had. Pas na doorvragen antwoordde Staal dat hij “een paar miljoen” had opgebouwd, hoeveel precies wist hij niet.

Vestia viel in 2012 bijna om door speculatie met derivaten. Het nieuwe bestuur van Vestia vindt dat Staal schuldig is aan wanbestuur en wil de 3,5 miljoen terugvorderen. Staal was ongeveer twintig jaar enig bestuurder en verdiende op het eind bijna een half miljoen euro inclusief pensioengeld. Bij Zwitserleven bouwde hij zo door de jaren in meerdere polissen 3,9 miljoen euro pensioen op.

Veertig minuten na ontslagfax werd 1,7 miljoen overgemaakt aan Staal

Na maatschappelijke ophef over Staals salaris werd zijn pensioenregeling in 2005 zo veranderd dat hij jaarlijks een vast bedrag opbouwde. Maar zijn commissarissen regelden in 2010 dat zijn pensioen alsnog werd aangevuld met 3,17 miljoen euro omdat de opbouw te laag zou zijn.

Dat geld stond in depot en kreeg Staal samen met 358.000 euro aan loon inclusief vakantiegeld uitgekeerd op 31 januari 2012, de dag van zijn vertrek. Hoe, dat wilden Vestia-medewerkers aanvankelijk niet zeggen tegen Staals opvolger, interim-directeur Gerard Erents. De onderzoekscommissie meldde gisteren dat Staal die dag om 16:22 uur per fax zijn ontslag indiende. Om 17:02 uur werd het geld (netto 1,7 miljoen euro) aan Staal overgemaakt.

Erents zei gisteren tijdens zijn verhoor voor de commissie dat hij het geld niet zomaar zou hebben overgemaakt. “Ik ben een beetje een straatvechter”, zei hij. “Ik zou gezegd hebben: ga er maar voor procederen.”

De verhoren van de commissie richten zich deze week op de handelwijze van Vestia. Eergisteren werd Jeroen Lugte, oud-voorzitter van de raad van commissarissen bij Vestia, gehoord. Vandaag verschijnen andere oud-topmannen voor de commissie zoals Siwart Kolthek, Peter Noordanus en Kees Wevers.

Lees het uitgebreide verhaal ‘Spijt betuigen? Hoezo, Erik Staal heeft niets gezien’ in nrc.next vandaag.