Rutte staat nog niet achter Juncker, maar sluit steun ook niet uit

Jean-Claude Juncker is “een kandidaat”, maar voor Nederland nog niet per se de beste. Meer wilde premier Rutte niet kwijt in zijn wekelijkse persconferentie na de wekelijkse ministerraad over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

ANP / Martijn Beekman

Jean-Claude Juncker is “een kandidaat”, maar voor Nederland nog niet per se de beste. Meer wilde premier Rutte niet kwijt in zijn wekelijkse persconferentie na de wekelijkse ministerraad over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Rutte wil eerst over de inhoud praten, zei hij, en vervolgens pas namen noemen. Eerst een profielschets maken, dan besluiten wie daaraan voldoet.

“De vraag is welke vernieuwing we in Nederland zoeken. Het kan zijn dat Juncker de juiste kandidaat is. Volgens mij is dat geen automatisme.”

Het Europees Parlement maakte gisteren bekend hoe dan ook vast te houden aan Juncker als voorkeurskandidaat. Ook Merkel steunt Juncker, zei ze dinsdag nog eens tegen de pers. Cameron is tegen Juncker, maar vindt daarin weinig medestanders. Hij heeft gedreigd uit de Unie te stappen als Juncker het wordt; volgens hem een te pro-Europese kandidaat.

Rutte over Irak…

Rutte had het na vragen ook over de huidige situatie in Irak, waar een oorlog lijkt te zijn teruggekeerd nu de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) steeds grotere delen van het land overneemt.

“We maken ons daar grote zorgen over. De situatie is buitengewoon ernstig. ISIS is van het vreselijkste, gewelddadigste soort. Er wordt uitvoerig over gesproken, zowel in Europees verband als met onze Arabische partners. Het is van internationaal belang dat dit probleem het hoofd wordt geboden, dat we een antwoord hebben. Maar het is een binnenlands probleem. In de eerste plaats is Irak verantwoordelijk voor stabiliteit in het eigen land.”

…en over voetbal

“U weet, ik ben een optimist. Ik ga ervan uit dat we alle wedstrijden winnen.”

    • Mirjam Remie