Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vertrek Van Woerkom bij ANWB ‘in goed overleg’, krijgt ruim 3 ton mee

Foto ANP / Inge van Mill

ANWB-directeur Guido van Woerkom krijgt ruim drie ton mee bij zijn vertrek. Dat meldt de Volkskrant op basis van het jaarverslag van de lobbyclub. Bestuurders hebben volgens de regels voor goed bestuur alleen recht op een vertrekpremie als ze gedwongen vertrekken. Een woordvoerder van de ANWB zegt dat de bonusregeling valt binnen de regels voor “compliance en governance”.

De 58-jarige Van Woerkom kondigde in januari zelf zijn vertrek bij de vervoersorganisatie aan. Van een onvrijwillig afscheid leek toen geen sprake. Een woordvoerder legt uit dat Van Woerkom op verzoek “in goed overleg met de commissarissen” is vertrokken. Dat de topman een jaarsalaris mee zou krijgen, was jaren eerder al vastgesteld. Voor zover bekend heeft hij niet aangegeven dat hij van zijn vertrekpremie af ziet.

Liever niet met de taxi

Van Woerkom was vijftien jaar de directeur en het gezicht van de vervoersorganisatie en is net benoemd tot Nationale Ombudsman. In die functie gaat hij 148 duizend euro per jaar verdienen.

Nadat duidelijk werd dat Van Woerkom de nieuwe Nationale Ombudsman zou worden, ontstond ophef over een uitsprak die hij vier jaar geleden had gedaan. Op een congres had hij gezegd dat hij zijn vrouw liever niet met een taxi liet reizen omdat er “nog weleens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”. Marokkaanse belangenverenigingen stuurden een brief naar alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer om zijn aanstelling tegen te houden.

Van Woerkom was de enige kandidaat die aan de Tweede Kamer werd voorgedragen door de commissie die erover gaat, het Hoge College van Staat. In andere jaren kon de Kamer kiezen uit drie namen. Uiteindelijk koos een meerderheid van de Kamer toch voor zijn benoeming.