Kansloos zijn we zeker niet vanavond

Er is veel te zeggen over bondscoach Louis van Gaal, maar ik vind dat hij zich in aanloop naar de eerste wedstrijd van Nederland tegen Spanje goed opstelt. Het valt mij op dat Van Gaal de zaken steeds positiever benadert. Het is in de voorbereiding niet zo geweldig gegaan en als je in die sfeer meegaat, sluipt er onzekerheid in het team.

Het is dan ontzettend belangrijk dat de coach vertrouwen uitstraalt. Hij moet de juiste toon aanslaan. En dat doet Van Gaal momenteel. Hij geeft het goede signaal af.

Focus, daar gaat het in de voorbereiding op de eerste wedstrijd van een toernooi om. Alles moet op dat duel met Spanje gericht zijn. De staf en de spelers, iedereen rond het team moet alleen maar bezig zijn met díé wedstrijd. Omdat die van eminent belang is.

Bij een overwinning zit je als team gelijk goed in het toernooi en is de stemming zoals die moet zijn. Het hele Nederlandse volk hoopt dat je wint. Als dat lukt, geeft het de ploeg een enorme boost.

Ik deel niet de heersende opvatting dat het een nadeel is het WK tegen de wereldkampioen te beginnen. Ik zie het eerder als een voordeel. Dat rotgevoel van vier jaar geleden, toen we de finale verloren, kan onmiddellijk verdreven worden. Het kan alleen maar beter.

Kansloos zijn we zeker niet. Spanje heeft misschien de beste spelers, maar a priori niet het beste team. De kern van het elftal speelt al zo lang samen dat er verzadiging optreedt, dat kan niet uitblijven. Zie Barcelona afgelopen seizoen. Kunnen die fantastische voetballers het nog één keer opbrengen om alles te geven? Ik heb mijn twijfels.

Als Nederland 5-3-2 speelt – en daar ga ik van uit – is het zaak dat de twee spitsen, Arjen Robben en Robin van Persie, kort bij elkaar spelen. Als ze ‘breed’ staan, om als eersten druk te zetten op de vleugelverdedigers, leveren ze te veel arbeid. Ik zie die twee graag dicht bij de goal.

Interessant wordt de opstelling van Spanje. Kiest bondscoach Vicente del Bosque voor één spits? En is dat dan Fernando Torres of Diego Costa? Of kiest hij voor Cesc Fàbregas als valse spits? In dat laatste geval heeft geen van de drie centrale verdedigers een directe tegenstander. Dan moeten ook zij niet te ‘breed’ gaan staan, om te voorkomen dat er in het centrum veel ruimte wordt weggeven.

Over onze aanvallende backs zullen de Spanjaarden niet extra nadenken. Ze houden zich vooraf sowieso niet te veel bezig met de tegenstander; zij gaan uit van een eigen teamtactiek en lossen de problemen in het veld op. Dat heeft met kwaliteit en vertrouwen te maken.

Ik reken op een hongerig en gedreven Nederland dat zich niet kansloos waant. Want dat zou ontzettend dom zijn.