Jihadstrijders nemen noordelijke stad Irak in

Iraakse vluchtelingen uit de stad Mosul zitten in een opvangkamp, 350 kilometer ten noorden van Bagdad.
Iraakse vluchtelingen uit de stad Mosul zitten in een opvangkamp, 350 kilometer ten noorden van Bagdad. Foto AP

ISIS-strijders hebben vannacht de stad Jalawla ingenomen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van veiligheidsbronnen. Volgens het persagentschap zijn Iraakse veiligheidstroepen de stad ontvlucht toen de strijders dichter bij kwamen. De stad ligt in het noord-oosten van Irak.

Met de verovering van Jalawla zijn de strijders Bagdad weer wat meer genaderd. ISIS zei gisteren de hoofdstad zo snel mogelijk in te willen nemen, schrijft persbureau Novum. Jalawla ligt in de provincie Diyala, die grenst aan Iran

Verder heeft het Koerdische leger in Jalawla meer troepen gemobiliseerd om kantoren van hun politieke partij te beschermen.

Irakezen ontvluchten noordoosten

Volgens persbureau AP zijn er verder in het noorden honderden Iraakse mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht geslagen voor het geweld. In totaal zijn er sinds maandag bijna 500.000 mensen hun huis ontvlucht. De vluchtelingenstroom kwam op gang nadat ISIS de stad Mosul had ingenomen. Sindsdien is de rebellengroep richting de hoofdstad Bagdad getrokken.

Obama wil toch hulp bieden aan Irak

Gisteravond liet president Obama weten dat de Verenigde Staten alsnog militaire hulp zullen bieden aan Irak. Om wat voor hulp het precies gaat is nog onduidelijk. Premier Nouri al-Maliki deed een maand geleden een geheim verzoek aan de Amerikanen om luchtaanvallen uit te voeren op stellingen van de sunnitische strijders, maar op dat verzoek van de Iraakse regering gingen de VS toen niet in.

Lees ook: Het is weer oorlog in Irak. Tien vragen en antwoorden.