De kok van U2 hangt in Friesland

Op een expo in het het Friese Tresoar valt een schilderij uit de toon. Wie goed kijkt, herkent de vaste kok van U2.

Als je met je ogen het lijnenspel volgt, komt het portret van Angus tevoorschijn.
Als je met je ogen het lijnenspel volgt, komt het portret van Angus tevoorschijn. Beeld: Tjibbe Hooghiemstra, 'Angus', olieverf 40x50 cm, z.j.

Is er een gezicht te ontdekken in dit verstilde schilderij met donkere tinten, kobaltblauwe kleuren en ingetogen lijnenspel? De bezoeker van de rijke tentoonstelling 100 Portretten in het Friese Tresoar raakt geïntrigeerd. Te midden van de ernstige, vaak figuratieve schrijversportretten valt dit abstracte werk op.

Het heet Angus en is gemaakt door kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra. De techniek is gemengd. Maar Angus is geen Friese schrijver. Navraag bij de kunstenaar levert een verrassend verhaal op. Hooghiemstra heeft een band met Ierland, dat hem inspireert tot landschapsschilderijen. Ook werkte hij eens aan een portrettenreeks van IRA-terroristen in de gevangenis.

Na opening van een expositie van Hooghiemstra’s werk in de Kerlin Gallery in Dublin raakte het gezelschap verzeild in een restaurant. De kok daar bereidde geweldig eten. „Ik had al begrepen dat Bono van U2 een trouwe bezoeker is van zowel de galerie als het restaurant”, aldus Hooghiemstra, die woont en werkt in Noordenveld in Drenthe. „We raakten verwikkeld in gesprek en de kok bleek de vaste kok van Bono te zijn, Angus. Als U2 plaatopnamen maakt, dan kookt hij.”

Hooghiemstra geeft toe dat het portret van de kok „een vreemde vorm” is. „Het heeft de contouren van een vrucht met uitstekende oren. Angus heeft het portret nooit gezien. Als je goed kijkt en met je ogen het lijnenspel volgt, dan komt het portret vanzelf tevoorschijn.” Veel werk op de expositie is gemaakt door Sjoerd de Vries. Deze Friese kunstenaar hanteert een aparte techniek: zijn gereedschap bestaat uit messen en plamuurmessen. Hiermee kerft en snijdt hij vormen in oude, kartonnen boekbanden die hij inschildert. Zo ontstaan robuuste, krachtige portretten. Een mooi contrast met Hooghiemstra’s fragiele kookkunstenaar.