Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Constructiefout TivoliVredenburg: trillingen popzaal storen kamermuziek

Door een constructiefout kan muziekpaleis TivoliVredenburg, dat volgende week officieel opent, voorlopig niet gelijktijdig in alle zalen concerten programmeren.

Het unieke van het zalencomplex was juist dat dat wel zonder overlast voor elkaar of omwonenden zou kunnen. Tijdens try-outs is afgelopen maanden echter gebleken dat vanuit de popzaal ‘Ronda’ trillingen van bastonen doorklinken in kamermuziekzaal ‘Hertz’. Dat meldt het college van B en W in een gisteren verstuurde brief aan de gemeenteraad over de voortgang van TivoliVredenburg.

Directeur Frans Vreeke noemt de constatering „een kinderziekte” en gaat er vanuit dat in 2015 concerten simultaan in beide zalen kunnen plaatsvinden.

Op dit moment wordt in opdracht van de gemeente Utrecht technisch onderzocht of de trillingen doorklinken via plafonds, muren of pilaren. Op basis daarvan kan mogelijk worden bepaald wie financieel aansprakelijk is voor de vereiste aanpassingen aan de constructie, de akoestisch adviseur of het bouwbedrijf. Frans Vreeke: „Als huurder van het gebouw interesseert ons vooral of het geluidslek oplosbaar is. Volgens de bouwexperts die dat hebben onderzocht, is dat zo.”

Tijdens de groots opgezette openingsfestiviteiten van het gebouw tussen 21 juni en 3 juli gaan de concerten in beide zalen wel gewoon door. Bezoekers van kamermuziekrecitals kunnen dan zelf vaststellen of ze de bastonen vanuit de popzaal kunnen horen.

In het nieuwe seizoen wordt de programmering aangepast. Kamermuziek kan uitwijken naar de jazz-zaal of naar Vredenburg Leeuwenbergh, popconcerten kunnen naar de Grote Zaal.

TivoliVredenburg is eigendom van de gemeente Utrecht. De bouw duurde vier jaar en kostte 150 miljoen euro. Komend seizoen worden totaal 500.000 bezoekers verwacht.