Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Beckenbauer 90 dagen geschorst door ethisch comité FIFA

Franz Beckenbauer.
Franz Beckenbauer. AFP / Armend Nimani

Voetbalicoon Franz Beckenbauer mag de komende negentig dagen geen enkele activiteit in de voetbalwereld uitvoeren. Dat heeft het ethisch comité van de FIFA besloten.

Beckenbauer weigert mee te werken aan onderzoek, laat de FIFA weten in een verklaring. Beckenbauer weigerde tot nu toe te vertellen op welk land hij heeft gestemd bij de toewijzing van het WK van 2022. Hij zegt niet aan interviewverzoeken te hebben voldaan, omdat hij de Engelse vragen niet begreep. Volgens de FIFA werden die echter ook in het Duits gesteld.

Beckenbauer was lid van het dagelijks bestuur van de FIFA en stemde mee in december 2010 over de vraag waar toekomstige wereldkampioenschappen plaatsvinden. Er werd toen besloten dat het WK van 2018 in Rusland plaatsvindt en dat van 2022 in Qatar. Vorige week onthulde The Sunday Times dat Qatar de toewijzing van het WK zou hebben gekocht.

Uit overvloedig materiaal dat de krant in bezit kreeg, zou blijken dat een voormalige FIFA-vicepresident, de Qatarees Mohammed bin Hammam, miljoenen euro’s betaalde aan leden van het toewijzingscomité van de FIFA, in ruil voor een stem op zijn land. FIFA-baas Sepp Blatter is daardoor in grote verlegenheid gebracht.

De voormalige Duitse voetballer Beckenbauer verliet het bestuur in 2011, maar is nog steeds aan de FIFA verbonden als “speciaal adviseur”. Als speler won hij de wereldcup in 1974 en als coach in 1990. Beckenbauer heeft ontkend iets met de omkoping rond Qatar of met Mohammed bin Hammam te maken te hebben.