Stakingen in Brazilië, maar niet in de openingsstad van het WK

epa04152381 View of the external construction work at the Galeao International Airport in Rio de Janeiro, Brazil, 02 April 2014. The work is carried out by the private consortium that took over the operation today. EPA/Marcelo Sayao
epa04152381 View of the external construction work at the Galeao International Airport in Rio de Janeiro, Brazil, 02 April 2014. The work is carried out by the private consortium that took over the operation today. EPA/Marcelo Sayao

Werknemers op twee vliegvelden in Rio de Janeiro zijn vannacht begonnen met een 24-uursstaking. Het personeel van Galeão International Airport en luchthaven Santos Dumont eist een hoger loon, meldt persbureau AP. Een staking van de metro’s in São Paulo, waar vanavond het WK begint met de wedstrijd van gastland Brazilië tegen Kroatië, werd op het laatste moment afgeblazen.

In Rio ledgden onder meer baliemedewerkers, bagagevervoerders en schoonmaakpersoneel het werk neer. Zij eisen een loonsverhoging van minstens 5,6 procent en een bonusregeling voor werken tijdens het WK.

De metro in São Paulo

Galeão, het grootste vliegveld van Rio, zou tijdens het kampioenschap de komende maand één van de drukste vliegvelden worden. Vanuit Santos Dumont vertrekken binnenlandse vluchten richting São Paulo. In hoeverre de werkonderbrekingen ook gevolgen hebben voor bezoekers van het WK, is echter onbekend. De eerste fans arriveren inmiddels voor de wedstrijd Argentinië - Bosnië-Herzegovina van zondag.

Ontevreden Brazilianen gebruiken de aandacht die het WK krijgt om ontevredenheid over hun arbeidsvoorwaarden voor het voetlicht te brengen. Door te dreigen met de ontwrichting van het toernooi hopen zij loonsverhogingen af te dwingen.

Het meeste nieuws over acties kwam de afgelopen week uit São Paulo. In de speelstad ging het personeel van de metro afgelopen donderdag al in staking. Dat zorgde voor chaos en enorme opstoppingen in de stad van twaalf miljoen inwoners. De vakbonden willen een loonsverhoging van 12,2 procent, terwijl het metrobedrijf maar 8,7 procent wil bieden. Tienduizenden voetballiefhebbers zullen de metro gebruiken om naar het Itaquerao-stadion te reizen voor voetbalwedstrijden.

Lees ook ons stuk: Waar speelt Oranje? Dit moet je weten over de twaalf WK-stadions