Ouderenzorg ‘onder de maat’ - per jaar 5 miljoen extra

Een oudere verplaatst zich door de gang van verzorgingshuis Meulenvelden in Didam.
Een oudere verplaatst zich door de gang van verzorgingshuis Meulenvelden in Didam. Foto ANP / Roos Koole

De zorg in een deel van de verpleeg- en verzorgingshuizen schiet tekort. Zorgmedewerkers hebben vaak te weinig kennis en protocollen zijn verouderd, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg, meldt persbureau Novum.

In ruim de helft van de instellingen is soms niet genoeg deskundig personeel aanwezig om de zorg te bieden die mensen nodig hebben. Medewerkers hebben verder te weinig kennis over veilige zorg. De deskundigheid van het personeel groeit onvoldoende mee met de steeds complexer wordende zorgbehoefte, schrijft de inspectie.

Update 9.19: Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn vindt dat de kwaliteit van ouderenzorg “fors beter” moet. Hij maakt jaarlijks vijf miljoen euro extra vrij voor een “inhaalslag” bij de instellingen. De langdurige zorg wordt steeds complexer doordat ouderen op hogere leeftijd en met zwaardere zorgvragen in een instelling komen wonen.

Rapport naar Tweede Kamer

Het rapport van de inspectie beschrijft de situatie bij 450 verzorgings- en verpleeghuizen. Uit het onderzoek bleek ook dat 90 procent van de instellingen zich niet of onvoldoende houdt aan de regels voor medicijnen. Middelen werden bijvoorbeeld te warm bewaard.

De inspectie heeft zeven instellingen onder verscherpt toezicht gesteld. Hoofdinspecteur Maatschappelijke Zorg Joke de Vries benadrukt tegenover het AD dat de inspectie direct ingrijpt als er ergens acuut gevaar is. “Dat is slechts bij één instelling nodig geweest.”

Het onderzoeksrapport wordt vandaag aan de Tweede Kamer gepresenteerd door staatssecretaris Van Rijn.