Oud-president Ivoorkust Gbagbo krijgt strafproces

De voormalige Ivoriaanse president Gbagbo tijdens een hoorzitting vorig jaar.
De voormalige Ivoriaanse president Gbagbo tijdens een hoorzitting vorig jaar. Foto EPA / Michael Kooren

De vroegere Ivoriaanse president Laurent Gbagbo krijgt een strafproces. Dat heeft het Internationaal Strafhof (ICC) vandaag besloten, zo meldt persbureau AP. Gbagbo wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het geweld dat in Ivoorkust uitbrak na de presidentsverkiezingen in 2010 waarbij drieduizend mensen omkwamen.

Gbagbo werd in april 2011 uit de macht gezet en uitgeleverd aan het ICC. Vorig jaar was er een serie van hoorzittingen bij het Strafhof om te onderzoeken of er genoeg bewijsmateriaal was voor een strafrechtelijk proces. Het ICC heeft nu besloten dat er inderdaad genoeg materiaal is. Hij is het eerste voormalige staatshoofd dat voor het permanente hof terecht moet staan voor oorlogsmisdaden en andere gruweldaden.

De rechters hebben in een 131 pagina’s tellende verklaring gezegd dat er “genoeg grond” is om te geloven dat de ex-president zijn aanhangers heeft aangezet tot “systematische aanvallen” tegen supporters van zijn politieke rivaal Alassane Quattara. Volgens de aanklagers was zijn vrouw ook betrokken hierbij. Zij werd eind 2012 al, als eerste vrouw ooit, door het ICC aangeklaagd voor moord en verkrachting en er werd gevraagd om haar uitlevering. Ze zit echter nog steeds in de cel in Ivoorkust.

Een datum voor het proces is nog niet vastgesteld.