Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Norbert Klein zegt lidmaatschap 50Plus op

Foto ANP / Bart Maat

Norbert Klein, Kamerlid van de fractie 50Plus/Klein heeft besloten zijn lidmaatschap van de politieke partij 50Plus op te zeggen. Dat heeft Klein zojuist zelf bekendgemaakt.

Volgens Klein kan er van een verdere samenwerking met het hoofdbestuur geen sprake zijn: “Gelet op de recente ontwikkelingen waarbij het huidige Hoofdbestuur van 50Plus het vertrouwen in mij heeft opgezegd en vervolgens het voornemen voor een royement heeft uitgesproken.”

Daarnaast wil het Kamerlid een verdere beschadiging van 50Plus voorkomen:

“Drang, dwang en spierballentaal is de enige vorm van reactie die ik gekregen heb op mijn initiatieven voor een dialoog. Het volgen van een royementsprocedure leidt naar mijn mening tot het voortduren van het beschadiging van 50Plus, dat ik hoop te voorkomen door het lidmaatschap op te zeggen en daarmee de voorgenomen royementsprocedure overbodig te maken.”

Klein zegt wel de naam “50Plus/Klein” te willen behouden.

Vertrouwensbreuk in fractie 50Plus

Eind mei ontstond er een breuk in de tweemansfractie van 50Plus. Fractieleider Klein besloot Martine Baay-Timmerman uit de fractie te zetten vanwege een ‘vertrouwensbreuk’. Het bestuur van 50Plus bleef achter Baay staan, waardoor er ook direct een breuk ontstond tussen het bestuur en Klein.

Henk Krol stapte vorig jaar op toen bleek dat hij als directeur van de Gaykrant jarenlang geen pensioenpremies had afgedragen. Daarop kwam Baay-Timmerman in de fractie.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat Martine Baay-Timmerman zelf uit de 50Plus-fractie is gestapt. Dat klopt niet, ze is door Klein uit de fractie gezet.