‘ISIS op 100 kilometer van Bagdad’

Een ongedateerde foto van ISIS-strijders.
Een ongedateerde foto van ISIS-strijders. Foto AP

Strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) zijn tot op 100 kilometer van de Iraakse hoofdstad Bagdad genaderd. Dat meldt persbureau AFP op gezag van lokale ooggetuigen. ISIS-strijders zouden inmiddels bij de stad Dhoulouiya zijn.

14.29 uur Er wordt op dit moment geen noodtoestand afgekondigd in Irak. Een meerderheid van het Iraakse parlement heeft tegen dit voorstel gestemd. Lees meer in ons bericht hierover.

Volgens persagentschap AP heeft de groep “beloofd” dat ze zal doormarcheren naar Bagdad. De groep heeft “oude rekeningen met de shi’itische regering in Bagdad te vereffenen”, aldus een woordvoerder van de groep. De zegsman waarschuwde ook dat ISIS de steden Karbala en Najaf zou gaan innemen. Dit zijn belangrijke steden voor shi’itische moslims. De verklaringen zijn volgens AP niet helemaal te verifiëren; ze zijn als audioboodschappen gepost op een website die vaker door ISIS wordt gebruikt.

Verder komt vandaag het Iraakse parlement in een spoedsessie bijeen. Er wordt gestemd over de vraag of in Irak de noodtoestand moet worden afgekondigd. Als dit gebeurt krijgt de premier ruimte om een avondklok in te stellen, samenscholing te verbieden en de media te censureren.

NRC-journalist Marloes de Koning is in Irak en twittert over de situatie ter plaatse:

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Military uniform abandoned near check point for Erbil. Ex military try to find safety in the city http://t.co/dAB99h3DhW

‘Irak vroeg Amerika vorige maand om hulp’

The New York Times meldde vanochtend dat de Iraakse regering de Verenigde Staten vorige maand al om extra militaire steun heeft gevraagd. Premier Nouri al-Maliki deed een geheim verzoek aan de Amerikanen om luchtaanvallen uit te voeren op stellingen van de sunnitische strijders. De regering kreeg de hulp niet. Het Witte Huis zou voorzichtig zijn met het bieden van militaire hulp, onder andere omdat president Obama in 2011 zei dat de oorlog in Irak voorbij was, aldus de Times.

Minister Hoshyar Zebari van Buitenlandse Zaken stelde vorig jaar al voor Amerikaanse drones in te zetten. De VS gebruiken in landen als Jemen en Pakistan regelmatig onbemande luchtvaartuigen om terroristen aan te pakken van wie ze vrezen dat zij aanvallen voorbereiden op westerse doelwitten. Maar Irak kreeg nul op het rekest.

Koerden hebben controle over oliestad Kirkuk

Koerdische veiligheidstroepen hebben de controle over de Iraakse oliestad Kirkuk overgenomen, nadat Iraakse troepen de posten hadden verlaten. Dat laat een woordvoerder weten aan persbureau Reuters: “Het Koerdische leger heeft de stad in handen; er zijn geen Iraakse militairen meer.”

Lees ook het artikel van NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer over de strijd van ISIS: Op naar het kalifaat (€).