‘Irak verzocht VS maand geleden al om inzet drones’

De Iraakse regering heeft de Verenigde Staten vorige maand tevergeefs om extra militaire hulp gevraagd bij de bestrijding van extremistische opstandelingen. Premier Nouri al-Maliki deed een geheim verzoek aan de Amerikanen om luchtaanvallen uit te voeren op stellingen van de sunnitische strijders, meldt The New York Times.

Op deze foto van een site die strijders gebruiken, rijdt een konvooi rebellen in de provincie Anbar.
Op deze foto van een site die strijders gebruiken, rijdt een konvooi rebellen in de provincie Anbar. Foto AP

De Iraakse regering heeft de Verenigde Staten vorige maand tevergeefs gevraagd om extra militaire steun bij de bestrijding van extremistische opstandelingen. Premier Nouri al-Maliki deed een geheim verzoek aan de Amerikanen om luchtaanvallen uit te voeren op stellingen van de sunnitische strijders, meldt The New York Times.

Minister Hoshyar Zebari van Buitenlandse Zaken stelde vorig jaar al voor Amerikaanse drones in te zetten. De VS gebruiken in landen als Jemen en Pakistan regelmatig onbemande luchtvaartuigen om terroristen aan te pakken van wie ze vrezen dat zij aanvallen voorbereiden op westerse doelwitten. Maar Irak kreeg nul op het rekest.

Het Iraakse leger, opgeleid en bewapend door de VS, stond de afgelopen week machteloos tegenover de sunnitische extremisten die in een razend tempo Mosul, een van de grootste steden van het land, wisten te veroveren. Terwijl strijders van ISIS, een afsplitsing van Al-Qaeda, de stad innamen, trokken Iraakse militairen snel hun uniformen uit en maakten ze zich uit de voeten, met achterlating van wapens en munitie.