Iraakse parlement stemt tegen afkondigen noodtoestand

Irakezen bekijken de verwoesting die een explosie in Sadr heeft aangericht, een overwegend shi'itisch gebied in het noorden van Bagdad. In Bagdad en Mosoel vonden vorige maand vele aanslagen plaats.
Irakezen bekijken de verwoesting die een explosie in Sadr heeft aangericht, een overwegend shi'itisch gebied in het noorden van Bagdad. In Bagdad en Mosoel vonden vorige maand vele aanslagen plaats. Foto AFP / Ali Al-Saadi

Er wordt op dit moment geen noodtoestand afgekondigd in Irak. Een meerderheid van het Iraakse parlement heeft tegen dit voorstel gestemd, hoewel ISIS-strijders steeds meer steden innemen. Vooral sunnitische en Koerdische fracties in het parlement waren tegen het instellen van de noodwet, schrijft persbureau Reuters.

Het uitroepen van de noodtoestand zou de shi’itische premier Nouri al-Maliki veel extra macht geven en daar zijn andere partijen huiverig voor.

Eerder vanochtend werd duidelijk dat rebellengroep ISIS steeds verder oprukt in de richting van Bagdad. Volgens de laatste berichten is de groep zo’n 100 kilometer verwijderd van de Iraakse hoofdstad.

Rusland bezorgd, Turkije komt niet met nieuwe militaire operatie

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, heeft bezorgd gereageerd op de ontwikkelingen in Irak. Lavrov zei in een eerste reactie dat de onrust de “territoriale integriteit van Irak in gevaar brengt”, aldus Reuters.

De Turkse minister van Justitie heeft daarnaast laten weten dat Turkije op dit moment niet van plan is om militaire acties te gaan ondernemen in Irak.