Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Ierse literaire ‘superprijs’ naar Colombiaan Vásquez

Foto AP

De Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vásquez (1973) heeft de IMPAC Dublin Literary Award 2014 gewonnen, de met 100.000 euro gedoteerde literaire prijs voor in het Engels verschenen en naar het Engels vertaalde romans.

Dat is zojuist in Dublin bekendgemaakt.

 

Juan Gabriel Vásquez heeft de prijs voor zijn roman The Sound of Things Falling gewonnen.

Op de shortlist stonden tien romans uit alle windstreken, waaronder de Engelse vertaling van een deel uit Karl Ove Knausgaards Mijn strijd-reeks. Ook schrijvers als Michelle de Kretser (Questions of Travel) en Marie NDiaye (Three strong women) waren genomineerd. Ook Nederlander Gerbrand Bakker maakte kans met de vertaling van De omweg.

De genomineerden van de IMPAC Dublin Literary Award worden jaarlijks aangedragen door meer dan honderd bibliotheken van over de hele wereld. Bij het winnen van een vertaalde roman wordt het prijzengeld verdeeld tussen schrijver en vertaler. De auteur krijgt 75.000 euro, de vertaler 25.000 euro.

De jury oordeelde:

The Sound of Things Falling is a consummate literary thriller that resonates long after the final page. Through a masterly command of layered time periods, spiralling mysteries and a noir palette, it reveals how intimate lives are overshadowed by history; how the past preys on the present; and how the fate of individuals as well as countries is moulded by distant, or covert, events.”

In maart schoof de Colombiaanse schrijver aan bij een eenmalige terugkeer van Hier is…Adriaan van Dis:

 

“Voor mij draait het allemaal om de namen”, laat Vásquez weten in een verklaring. “De namen van de schrijvers die de prijs voor mij hebben gewonnen en van wie ik het werk bewonder, maar in het bijzonder de naam van James Joyce”, zegt hij over de Ierse schrijver. “Ik heb me altijd thuis gevoeld in Dublin en de Ierse literatuur. Dus op meerdere manieren is deze prijs als thuiskomen.”

Bas Heijne sprak de schrijver vier jaar geleden in Parijs. ‘Steeds meer mensen zoeken een schrijver die hun het gevoel kan geven dat de wereld minder ingewikkeld is dan hij lijkt.’

Ger Groot, die regelmatig over Spaanstalige literatuur schrijft in NRC Handelsblad, signaleerde het talent van de schrijver voor het eerst in 2008. ‘Het is de morele tragiek van het drama die – zuiver en met grote beheersing uitgespeeld – dit boek tot zo’n verrassing maakt, en de auteur tot een grote belofte voor de Latijns-Amerikaanse letteren.’

Groots bespreking van Het geluid van vallende dingen leest u hier.Het geluid van vallende dingen is minder imposant dan Vasquez’ debuut, maar het is nog altijd een bovengemiddeld goede roman.’

De jury bestond dit jaar uit Tash Aw, Catherine Dunne, Giles Foden, Maya Jaggi, Maciej Swierkocki en Eugene R. Sullivan.

Vorig jaar ging de prijs naar de Ierse schrijver Kevin Barry. Gerbrand Bakker was in 2010 de eerste en tot dusver enige Nederlandse winnaar van de IMPAC. Hij ontving de prijs voor de vertaling van zijn debuutroman Boven is het stil.