Derivatenproblemen Vestia raadsel voor Staal

Voormalig topman van woningcorporatie Vestia Erik Staal heeft geen idee hoe het kwam dat de derivatenportefeuille van de corporatie in 2011 fors toenam, tot zo’n 21 miljard euro. Dat verklaarde Staal vanmiddag voor de parlementaire enquêtecommissie die de misstanden bij woningcorporaties onderzoekt, schrijft persbureau Novum.

Erik Staal vandaag voor de commissie.
Erik Staal vandaag voor de commissie. Foto ANP / Bart Maat

Voormalig topman van woningcorporatie Vestia Erik Staal heeft geen idee hoe het kwam dat de derivatenportefeuille van de corporatie in 2011 fors toenam, tot zo’n 21 miljard euro. Dat verklaarde Staal vanmiddag voor de parlementaire enquêtecommissie die de misstanden bij woningcorporaties onderzoekt, schrijft persbureau Novum.

Staal zei zich “tot op de dag van vandaag” af te vragen hoe het Vestia-debacle heeft kunnen gebeuren.

“Het is vreselijk wat de gevolgen zijn geweest. Maar ondanks alle onderzoeken heeft niemand ooit kunnen constateren dat dit kennelijk speelde.”

Vestia viel in de periode 2011-2012 bijna om door grootschalige speculatie met derivaten (renteverzekeringen). De van fraude verdachte kasbeheerder Marcel de V. had voor circa 23 miljard euro aan derivaten afgesloten. Toen de rente door de eurocrisis daalde in plaats van steeg, eisten banken meer onderpand op. Vestia kocht in 2012 de derivatencontracten af voor 2 miljard euro.

Foto ANP / Bart Maat

Staal vertrouwde kasbeheerder blind

De V. wordt ervan verdacht dat hij tien miljoen euro achterover heeft gedrukt. Tijdens het verhoor zei Staal dat hij een groot vertrouwen had in Marcel de V.; Staal tekende de derivatencontracten blind. Hij was “meer dan ontdaan” toen in april 2012 bekend werd dat De V. was opgepakt:

“Het derivatenpakket maakte maar een klein deel uit van de taken die ik als bestuurder had. Tot 2010 was alles prima. In 2011 is er iets ontstaan waarvan ik achteraf graag zou willen weten wat de resultaten van het onderzoek zijn.

Staal benadrukte dat de rentederivaten waren goedgekeurd door de toezichthouders. Volgens Staal was ook toestemming gegeven voor de contracten door de toezichthouder, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), en stimuleerde deze het gebruik van derivaten zelfs. In 2011 wilde het WSW echter ineens niet meer borg staan voor Vestia, wat leidde tot acute financiële problemen.

Topsalaris acceptabel

De oud-topman verklaarde ook zijn salaris van een half miljoen euro inclusief destijds acceptabel te vinden. Naast het salaris kreeg hij nog onkostenvergoedingen, een auto en een creditcard van de zaak.

“Ik begrijp de commotie die daarover is ontstaan, maar die is ontstaan in een ander tijdsgewricht. In de huidige tijd zou de raad van commissarissen iets anders hebben voorgesteld. Balkenendenormen en dergelijke waren toen überhaupt niet aan de orde.”

Hübert Mollenkamp, voormalig bestuursvoorzitter bij Rochdale, tijdens de hoorzitting van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Foto ANP / Martijn Beekman

Oud-topman van Rochdale Hübert Möllenkamp zei afgelopen vrijdag dat de Maserati die hij op kosten van de zaak reed, ook in de toenmalige tijd moest worden gezien. Achteraf vond hij het toch niet legitiem dat geld van huurders op die manier werd besteed.

De verhoren van de commissie richten zich deze week allemaal op de handelwijze van Vestia. Gisteren werd Jeroen Lugte, oud-voorzitter van de raad van commissarissen bij Vestia, gehoord, die ook al verklaarde weinig te hebben geweten van de derivatenhandel. Morgen verschijnen andere oud-topmannen voor de commissie zoals Siwart Kolthek, Peter Noordanus en Kees Wevers.