Coalitieakkoord in Amsterdam en Den Haag

Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de installatie van de nieuwe Amsterdamse gemeenteraad.
Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de installatie van de nieuwe Amsterdamse gemeenteraad. Foto ANP / Robin Lonkhuijsen

Er is tussen D66, VVD en SP in Amsterdam een akkoord bereikt. Hiermee komt de PvdA definitief in de oppositiebanken terecht. Volgens De Telegraaf komen er veranderingen in het erfpacht en wordt er geïnvesteerd in sociale huurwoningen. Daarnaast is er ook in de Haagse gemeenteraad een akkoord bereikt.

In het akkoord wordt de erfpacht geschrapt, waardoor huizenbezitters straks in één keer de pacht kunnen afkopen; een maatregel tegen het zere been van de SP. Als compensatie gaat de gemeente jaarlijks 500 nieuwe sociale huurwoningen bouwen en wordt er geïnvesteerd in huizen voor senioren. Daarnaast mag de SP de wethouder gaan leveren die straks over wonen gaat, aldus De Telegraaf.

Het akkoord wordt vanmiddag om 13:00 uur gepresenteerd.

Twitter avatar jpaternotte Jan Paternotte Vanmiddag om 13 uur presenteren @ericvanderburg, @LaurensIvens en ik het coalitieakkoord voor Amsterdam 2014-2018. #D66 #VVD #SP

‘Driedubbel historisch’

Volgens Bas Blokker, correspondent voor NRC in Amsterdam, is dit akkoord ‘driedubbel historisch’:

“Niet alleen is D66 voor het eerst de grootste partij, maar dit is ook de eerste keer dat de SP een wethouder mag leveren. Ten slotte komt de PvdA voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in de oppositiebanken terecht.”

Coalitievorming Amsterdam duurde zo’n twee weken

De vorming van de nieuwe coalitie heeft uiteindelijk iets langer dan twee weken geduurd. Op 27 mei gaven de verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) aan de raad het advies om D66, VVD en SP om de tafel te zetten. De verwachting was toen dat de gesprekken redelijk moeizaam zouden gaan verlopen.

Een halve maand eerder hadden dezelfde verkenners geopperd een coalitie van D66, SP, VVD en GroenLinks te vormen. GroenLinks wilde niet meedoen, waarop de SP te kennen gaf dat een combinatie zonder GroenLinks niet voor de hand lag. SP-leider Ivens zei toen dat er niets gebeurt zolang D66 en VVD zich aan elkaar vastklampen. Praten met D66 en VVD “is niet aan de orde”, zo zei hij.

Akkoord coalitie Den Haag

Ook in Den Haag is er een akkoord bereikt over een nieuw college, zo meldt onze correspondent Christiaan Pelgrim. Tom de Bruin, lid van de Raad van State en daarvoor permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie, wordt de nieuwe wethouder van Financiën en was formateur van de nieuwe coalitie. Volgens Pelgrim een opvallende keuze omdat hij hiermee een plek bij een prestigieus instituut verruilt voor een functie in de lokale politiek.

De nieuwe coalitie bestaat uit D66, CDA, VVD, PvdA en de Haagse Stadspartij. De eerste vier partijen zaten ook in het college tijdens de vorige raadsperiode, maar hadden geen meerderheid meer. Daarom is de stadspartij erbij gekomen. De fractievoorzitter, Joris Wijsmuller, wordt in de coalitie verantwoordelijk voor de vervanging van het controversiële Spuiforum. Wijsmuller was tijdens de vorige raadsperiode enorm kritisch op de ontwikkelingen rondom het forum. Het wordt afwachten of hij deze periode met iets kan komen waar de nieuwe oppositie ook tevreden mee is, aldus Pelgrim.