Australische vrouwenploeg door naar finale WK hockey

De Australische hockeysters Anna Flanagan (op de rug) en Kellie White juichen na de gewonnen wedstrijd tegen de VS. De hockeysters hebben als eerste de finale bereikt van het WK hockey.
De Australische hockeysters Anna Flanagan (op de rug) en Kellie White juichen na de gewonnen wedstrijd tegen de VS. De hockeysters hebben als eerste de finale bereikt van het WK hockey. Foto ANP / Sander Koning

Als de Nederlandse hockeysters vanavond de halve finale winnen tegen Argentinië treffen ze Australië in de finale van zaterdag. De Australische vrouwenploeg was na een gelijkspel met de VS in de shoot-outs met 3-1 te sterk.

Australië speelde de afgelopen zes WK’s vier keer de finale en was daarmee de torenhoge favoriet. De VS, met de tiende plaats op de wereldranglijst al verrassend doorgedrongen tot de laatste vier, lieten echter weer de vechtlust zien waar ze al het hele toernooi goede resultaten mee boekten.

De Amerikaanse vrouwen kwamen twee keer terug van een achterstand. Vlak voor rust zorgde Kellie White voor de Australische 1-0, maar in de 48e minuut trok Kelsey Kolojejchick de stand weer gelijk. Vijf minuten later was er weer een Australische voorsprong via Anna Flanagan. Een slotoffensief van de Amerikanen leverde twee minuten voor tijd alsnog de 2-2 op. Kolojejchick tekende ook voor die goal.

Shoot-outs

Het gelijkspel betekende dat shoot-outs nodig waren en daarin was de VS het eerst aan de beurt. Katie O’Donnell faalde echter oog in oog met doelvrouw Rachael Lynch. Madonna Blyth miste vervolgens namens Australië ook, waardoor alles nog openlag. Toen ook Paige Selenski niet scoorde nam Australië wel het voortouw via White.

Kolojejchick maakte daarna de 1-1, maar ook Georgie Parker was trefzeker. Toen Michelle Kasold de vierde poging van de Amerikanen om zeep hielp kon Australië de wedstrijd beslissen. Jodie Kenny liet de kans niet liggen.

Nederland speelt vanavond om 19.45 de halve finale tegen Argentinië. De Australische vrouwen speelden voor het laatst in 2006 een WK-finale. Toen was Nederland echter te sterk. De laatste Australische wereldtitel dateert van 1998 toen het WK ook in Nederland werd gespeeld. De Verenigde Staten stonden slechts een keer eerder bij de laatste vier. In 1994 werd het land derde.

Het wedstrijdverslag is afkomstig van persbureau Novum.