Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘Zwarte Piet blijft zwart, maar verliest kroeshaar’

Chocolade
Chocolade Foto ANP

De nieuwe Zwarte Piet heeft geen kroeshaar meer, maar blijft wel zwart. Ook verdwijnen de volle rode lippen en de oorringen, moet het pak hipper worden en moet piet zijn gedrag veranderen. Dat adviseert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) na onderzoek, zei directeur Ineke Strouken gisteravond in Knevel en van den Brink, meldt Novum.

Het VIE kondigde in maart aan dat er gesprekken werden gevoerd over de toekomst van Zwarte Piet na de heftige discussie van vorig jaar. Nog voor de zomer moest er een advies komen. Strouken benadrukte in het programma dat het nieuwe uiterlijk van Zwarte Piet slechts een suggestie is. Ze wil vooral dat het constante debat over de pieten stopt.

Na onderzoek bleek de gepresenteerde piet, zonder kroeshaar, de beste optie. Ook zou Zwarte Piet een meer gelijkwaardige relatie met Sinterklaas moeten hebben en minder dom moeten zijn. Tegenstanders van Zwarte Piet presenteerden in Knevel en van den Brink een paarse piet met rood haar.

Bezwaar tegen koloniale karikatuur

In oktober vorig jaar maakte de gemeente Amsterdam bekend dat diverse mensen bezwaar maakten tegen de intocht wegens Zwarte Piet. Dat zou een koloniale karikatuur van een bruine man zijn. Die klacht werd eerder geuit, maar werd door de blanke meerderheid altijd weggehoond. Maar vorig jaar liep de discussie hoog op. Ook de Verenigde Naties bemoeiden zich ermee. Nederland moest ophouden met het vieren van het Sinterklaasfeest omdat het fenomeen van Zwarte Piet een terugkeer is naar de tijd van de slavernij, aldus het hoofd van een VN-werkgroep die onderzoek deed naar Zwarte Piet.

Een Facebook-pagina voor het behoud van de sinterklaastraditie verzamelde meer dan twee miljoen likes. Om te voorkomen dat dit jaar weer een storm van protest oplaait rond Zwarte Piet, besloten de betrokken partijen al vroeg om de tafel te gaan zitten. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed is een door het ministerie van OCW gesubsidieerde instelling die het immaterieel erfgoed koestert.