Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Meer flexwerk voor jongeren, ouderen meer een vaste baan

Het aantal flexwerkers en zelfstandigen is tussen 2001 en 2013 flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het CBS gisteren heeft gepubliceerd. Samen vormen ze inmiddels ongeveer eenderde van het aantal mensen met een baan. Vooral jongeren tussen de 15 en 25 jaar hebben sinds 2010 vaker een flexibel contract: in 2001 lag het percentage jonge flexwerkers op 34 procent, in 2013 was dat 55 procent. De meeste jongeren zijn oproep- of invalkracht, het aantal uitzendkrachten daalde juist. Het aantal werknemers boven de 55 jaar met een vaste baan nam toe. Dat komt volgens het CBS doordat zij langer doorwerken. (NRC)